Vágólapra másolva!
Frank Lampard szinte megtáltosodott, amióta kiderült, hogy a Chelsea  nem ajánl neki új szerződést, így az idény végén távoznia kell a klubtól. A tulajdonos Roman Abramovics  fiatalítani akar, amitől az sem tántorítja el, hogy a középpályás vezeti a házi góllövőlistát, és a szezon végére akár a klub történetének legeredményesebb játékosa is lehet. De miért kap akkor fizetésemelést a szintén harmincas Ashley Cole?

A 34 éves Frank Lampard hosszú éveken át a Chelsea egyik legmeghatározóbb játékosa volt, és még most sem lehet azt mondani, hogy ne lenne fontos tagja a csapatnak. Ugyan eddig az idény során mindössze 15 bajnokin lépett pályára a 23-ból, de az ősszel egy bokasérülés miatt hiányzott, ráadásul jelenleg is vezeti a házi góllövőlistát a Premier League-ben, holtversenyben Juan Matával (8-8 találat).

Lampard főleg december óta játszik ilyen eredményesen, az utolsó hat bajnokin összesen öt gólt ért el, és a legutóbbi, Arsenal elleni találata már a 195. volt a klub színeiben. Ezzel az örökranglistán a második helyen áll, és csak hét gól hiányzik ahhoz, hogy utolérje a listavezető Bobby Tamblingot. Erre azonban már csak az idény végéig van ideje, hiszen szerződése a nyáron lejár, és a klub decemberben nyilvánvalóvá tette a számára, hogy nem kap újat. Pedig Lampard többször is hangsúlyozta, hogy szívesen maradna a Stamford Bridge-en, ahol 2001 óta futballozik, a 2003-2004-es idény óta minden egyes szezonban legalább tíz gólt szerzett. Ráadásul az esetében nem arról van szó, hogy nem tudott megegyezni a klubbal az új szerződés hosszáról vagy a fizetéséről - a Chelsea egyszerűen nem is kínált neki újat, a tárgyalások még csak el sem kezdődtek. Menedzsere, Steve Kutner erről így beszélt nemrégiben: "A Chelsea vezetősége decemberben, a klubvilágbajnokság alatt nyíltan közölte Frankkel, hogy semmiféle körülmények között nem ajánlanak új szerződést, és ezt később nekem is megerősítették. Franknek el kellett fogadnia, hogy ha folytatni akarja pályafutását, akkor azt máshol kell megtennie" - mondta a játékosügynök.

Forrás: AFP/Andrew Yates

A generációváltás az elmúlt időszakban több más sztárklubnál is felgyorsult, elég, ha csak az AC Milanra gondolunk, ahol tavaly nyáron hasonló módon szabadultak meg kiöregedőben lévő világklasszisok egész soráról. A Chelsea tulajdonosa, Roman Abramovics a folyamatot már az előző szezonban szerette volna elkezdeni, ezért szerződtette a kispadra az ambiciózus fiatal trénert, André Villas-Boast, és igazolt csupa, a húszas éveinek az elején járó vagy még ifjabb labdarúgót (Oriol Romeu, Juan Mata, Romelu Lukaku). A projekt azonban nem vált be, és a Villas-Boas menesztése után a hőn áhított sikert, a Bajnokok Ligája megnyerését a klub a nagy öregeknek (Lampard, Drogba, Terry) köszönhette.

Ennek ellenére az angol lapok szerint Abramovics eltökélt a fiatalítás kérdésében, és állítólag kijelentette: 30 év felett egyetlen játékos sem kaphat egy évnél hosszabb szerződést. Drogbának is csak újabb egy évet kínáltak, amit ő nem fogadott el, és így a nyáron ingyen távozhatott, Florent Malouda pedig a szezon rajtja óta csak a tartalékokkal edz, az ő szerződése a mostani szezon végén jár le. Hasonló a helyzete a harmadik számú kapusnak, Hilárionak, aki 37 éves, valamint a 34 éves Paulo Ferreirának és a 32 éves Yossi Benayounnak is, míg a 32 éves John Terry és Ashley Cole szerződése 2014 nyarán ér véget. Mindez azt jelenti, hogyha a klub nem igazol idősebb futballistát, akkor a következő idény végén a keret legidősebb tagja az akkor 30 éves Braniszlav Ivanovics lesz.

Az elgondolás alapján az amúgy jó formában lévő Lampard elküldése is logikus lépésnek tűnik, a klubvezetés azonban nem teljesen következetes. A 32 éves balhátvédnek, Ashley Cole-nak ugyanis szintén idén nyáron járt volna le a szerződése, és decemberben még az angol lapok is biztosak voltak benne, hogy Lamparddal együtt távozik a szezon végén. A múlt héten azonban jött a váratlan fordulat, a Chelsea ugyanis szerződést hosszabbított a posztján a világ egyik legjobbjának számító Cole-lal. Ugyan csak újabb egy évre írt alá, vagyis Abramovics betartotta ígéretét, ám az eddig is remekül kereső Cole fizetése tovább nőtt, 125 ezer fontról heti közel 200 ezerre. Lampard jelenleg heti 150 ezret kap, de a jelek szerint Abramovics őt őt könnyebben pótolhatónak tartja, mint a balhátvédet.

www.globalsoccerapp.com