Mogyoróvaj házilag

házi mogyoróvaj
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: 10 perc

Alapanyagok:

  • 25 dkg sótlan, pirított, pucolt földimogyoró
  • fél teáskanál só
  • egy teáskanál méz
  • 2 evőkanál növényi olaj (mogyoró, olíva, napraforgó)

Az olaj kivételével minden alapanyagot aprítógépbe teszek, és elkezdem felaprítani a mogyorót. Ha a gép nagyon nagyteljesítményű, elképzelhető, hogy hozzáadott olaj nélkül is krémessé válik a mogyoró, ebben az esetben addig dolgoztatom a gépet, míg el nem érem a kívánt állagot, ami lehet teljesen sima, vagy enyhén darabos. Ha nem kezd el krémesedni, apró adagokban hozzácsepegtetek az olajból, annyit, amennyi szükséges ahhoz, hogy darált mogyoróból kanalazható, kenhető krém váljék. Ha édesebben szeretem, több mézt, ha sósabban, több sót adok hozzá. Lezárt dobozban vagy üvegben hónapokig eláll a hűtőben.