Az olcsó olaj csodákat művelt az amerikai finomítónál

Vágólapra másolva!
Jelentősen felülteljesítette az elemzői várakozásokat a Valero negyedik negyedéves eredményei a cég ma közzétett gyorsjelentése szerint. Amerika legnagyobb olajfinomítója 1,82 dolláros egy részvényre jutó nyereséget ért el a tavalyi 8 cent után, ami az elemzői 1,2 dolláros EPS várakozásokat is meghaladta. A kiváló eredmény a nagyobb finomítói marginoknak köszönhető, melyet az olcsóbban beszerezhető nyersolajnak tudhat be a vállalat. A bejelentés 8,9 százalékos ugrással reagáltak a Valero részvényei.
Vágólapra másolva!

A vártnál jobb gyorsjelentést tett közzé a legnagyobb amerikai olajfinomító vállalat, a Valero. A cég részvényenkénti 1,82 dolláros nyereséget ért el a negyedik negyedévben, ami jóval magasabb az egy évvel korábbi 8 centes EPS-nél, és az 1,2 dolláros elemzői várakozásoknál is. A társaság árbevétele 1 százalékos emelkedés után 34,7 milliárd dollárra nőtt az időszak során, ami kissé magasabb a 31,4 milliárdos prognózisoknál, és a tavalyi 34,67 milliárd dollárnál.

Forrás: [origo]

A remek eredmények leginkább az olcsó amerikai nyersolajáraknak köszönhetőek. A Valero megszüntette a memphis-i és Mexikói-öbölbeli finomítóiba irányuló könnyű olaj importját az év utolsó három hónapjában, és helyette az olcsóbb amerikai nyersolajat kezdte felhasználni. A felhasznált olajat ugyanis a piaci árnál átlagosan 21,85 dollárral alacsonyabb áron tudja beszerezni. Az, hogy a Valero alacsony áron tudja beszerezni a nyersolajat, és jóval magasabb áron tudja eladni az általuk előállított fűtőanyagot, 2007 óta a legmagasabb profitot eredményezte a cégnek.

A remek gyorsjelentésre 8,9 százalékos ugrással reagáltak a részvények.

Valero árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]