Ráijesztett a piacra a Facebook

Vágólapra másolva!
Hiába múlta felül a legfőbb számok terén az elemzői várakozásokat a Facebook, a részvény közel 10 százalékos esésbe kapcsolat a negyedik negyedéves gyorsjelentésre. Egyre erősebb a mobil, de a nyereség növekedését beárnyékolják az agresszív beruházási tervek, ami elriaszthatta a túlzottan optimista szereplőket. A nap végére valamennyire visszakapaszkodott az árfolyam.
Vágólapra másolva!

Sikerült felülszárnyalnia az elemzői várakozásokat a Facebooknak a negyedik negyedéves gyorsjelentésével, az egy részvényre jutó profit a várt 15 cent helyett 17 cent volt, míg az árbevétel megközelítette az 1,6 milliárd dollárt, szemben az elemzői konszenzusban szereplő 1,52 milliárd dollárral.

A világ legnagyobb közösségi hálójának átlagos havi felhasználószáma 1,06 milliárd főre rúgott a negyedik negyedévben, de még ennél is látványosabb fejlődés, hogy ugyanez a havi átlagos felhasználószám a mobileszközökön 680 millió főre emelkedett. Ennek is köszönhető, hogy a cég a bevételének már 23 százalékát szerzi a mobilfelületeken elhelyezett hirdetésekből és egyéb szolgáltatásokból.

A vártnál valamivel jobb negyedéves eredmények ezzel együtt nem nyűgözték le a befektetőket, a jelentés közzététele után közvetlenül -10 százalékos mínuszban is megfordult az árfolyam, végül 3,4 százalékos eséssel állapodott meg. A piacon feltehetően sokan reméltek kirobbanóan erős negyedévet a Facebooktól, emellett a cég ambiciózus beruházási tervei és a továbbra sem túl acélos növekedési kilátásai ronthatták el a kedvet.

Facebook (Nasdaq)

A Facebook teljesítményéről hamarosan részletes elemzéssel is jelentkezünk.