Barátkozik a kormány a gyógyszercégekkel

Vágólapra másolva!
A francia Servier gyógyszercég vezetőivel találkozott ma Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben, közölte a miniszterelnök sajtófőnöke a kormány oldalán. A vállalat vezetői tájékoztatták Orbán Viktort a bővülő hazai befektetéseikről, illetve jövőbeli terveikről, a miniszterelnök pedig késznek mutatkozott tovább fejleszteni a céggel kialakított kapcsolatokat.
Vágólapra másolva!

A Servier üdvözölte a magyar kormány kezdeményezéseit, melyek ösztönzik a befektetéseket a kutatás fejlesztés területén, és hogy az ezt szolgáló eszközök a közelmúltban meghosszabbításra kerültek. Orbán Viktor miniszterelnök a magyar-francia gazdasági együttműködés nagyszerű példájának nevezte a céggel kialakított kapcsolatot, amelyet a kormányzat kész tovább fejleszteni.

A Servier a tőzsdén is forgó Egis gyógyszercégnek a többségi (51 százalékos) tulajdonosa, így részvénypiaci szempontból sem mellékes az anyacég és a kormány egymáshoz való közeledése. Persze kézzelfogható eredményhatásokat - pláne az Egis esetében - várni az egyeztetésektől egyelőre túl korai lenne, a szektor egészét körüllengő kockázatokat azonban mindezek mérsékelhetik. Amikor a költségvetés elszaladása miatt újabb megszorításokra lesz szükség, a kutatás fejlesztésben élen járó gyógyszercégek ismét kimaradhatnak a szórásból. Miközben tehát a költségvetési folyamatok a bank, telekom, vagy energiaszktor számára jelentős kockázati tényezőt jelentenek, a gyógyszercégek - legalábbis kívülről úgy tűnik - kimaradhatnak majd az esetleges újabb körös szorításból.

Korábban a kormány már stratégiai megállapodást kötött a Richterrel, majd tavaly év végén automatikusan leírhatóvá tették a gyógyszercégeknek a K+F költségeket és a gyógyszertámogatások összegét is nagyobb mértékben emelték, mint ahogy arra korábban sokan számítottak.