Megjött a jel! - Itt van Kína ideje

Vágólapra másolva!
Fontos jelzés, egy aranykereszt alakul ki a kínai Shanghai Composite grafikonján, ami tovább hajthatja az egyébként is lehengerlő emelkedést. A korábban lemaradó kínai piac az elmúlt hónapokban kiemelkedő erőt mutatott, és ismét a legnagyobb feltörekvő piacok élére állt. Ha sikerülne a kitörés a jelenlegi szintről, akkor az tartós trendfordulót és további markáns emelkedés lehetőségét hozná el.
Vágólapra másolva!

A technikai elemzők szemében nagy fontosságú jelzést ad a Shanghai Composite Index: a legfontosabb (kontinentáis) kínai részvénypiac vezető indexének 50 napos mozgóátlaga alulról metszi a 200 napos mozgóátlagot. A jelenséget kissé fellengzősen szokták "aranykeresztként" is emlegetni, ha a keresztezés közben az árfolyam mindkét mozgóátlag felett mozog, ami a Shanghai Composite esetében bőven fennáll. Ez a technikai formáció önmagában pedig akár tartósabb emelkedést is előre vetíthet.

Shanghai Composite (napi grafikon)

Utoljára egyébként 2011 közepén tartózkodott a kínai index esetében az 50 napos mozgóátlag a 200 napos felett, ami jól jelzi az eset potenciális jelentőségét. A 2008 végén látott tőzsdei összeomlás óta négy alkalommal láthattuk az 50 és 200 napos mozgóátlagokat metszeni egymást, ebből kettő aranykereszt, kettő pedig az ellentéte, a halálkereszt volt (az 50 napos mozgóátlag felülről metszi a 200 naposat, miközben az árfolyam ezek alatt mozog).

A 2009 elején látott markáns aranykereszt több mint 50 százalékos emelkedés előszele volt, 2010 végén viszont nem működött a csodamasina, hiába mutatott kedvező technikai jelet a mozgóátlagok együttállása, az árfolyam egy éles felszúrást leszámítva nem tudott tartós emelkedő trendet kialakítani. Sőt, hamarosan megérkezett a jelzés fordítottja, ami viszont éppen azt a tartós süllyedő trendet indította el, amiből éppen feltápászkodni készül az index.

Összehasonlítva ezeket az eseteket viszont a mostani helyzet sokkal inkább hasonlít a 2009-esre, mint a 2010-esre, így akár joggal is számíthatunk további emelkedésre, legalábbis hosszabb távon.

Shanghai Composite (napi grafikon)

Rövid távon viszont több akadály is a Shanghai Composite útjába állhat. Egyfelől az index egy erőteljes ellenálláshoz érkezett 2430 pont környékén, amit két korábbi lokális csúcspont is kijelöl. A 2011 végén indult csökkenő trendvonal áttörése ráadásul olyan lendületes emelkedést generált, hogy az RSI indikátor már a heti grafikonon is a túlvett zónához közelít, a napi grafikonon (első ábránk) pedig már vaskosan ott is jár.

Shanghai Composite (heti grafikon)

Ez persze nem jelenti, hogy menten vége az emelkedésnek, de a nagy hajrában könnyen elképzelhető egy kis pihenés. Annál is inkább, mert a november végi mélypont óta a shanghai tőzsde indexe messze lekörözte a legfontosabb feltörekvő piacok (közkeletű nevén BRIC, azaz Brazília, Oroszország, India és Kína) indexeit, és lemaradozó versenyzőből éppen mára az élre tört, megelőzve az indiai és orosz piacot is.

A további menetelés szempontjából az igazán pozitív jelzés az lenne, ha az indexnek sikerülne valóban áttörnie a 2430 pont körüli ellenállását, hiszen az trendekről szóló elméletek szerint is egy új emelkedés kezdetét jelölné ki. A technikai elemzés alapvetéseként ugyanis egy csökkenő trend (azaz csökkenő csúcsok és egyre mélyebb mélypontok sorozata) egészen addig van érvényben, amíg a grafikonon nem látunk egy a korábbinál magasabb csúcsot és mélypontot.

Garancia persze soha semmire nincs, az aranykereszt csak egy rengeteg formáció közül, de mégis érdemes figyelni a kínai piacot, hiszen az áttörés újabb teret nyithatna, az aranykereszt pedig támogatja ebben az indexet.