Az íze is más a drága biotojásnak?

tojás alapcsomag
Vágólapra másolva!
Ketreces, bio- és háztáji tojásokat küldtünk egymás ellen lágy tojás és piskóta formájában. Csak állatjóléti szempontból érdemes a kétszer olyan drága biót és háztájit vásárolni, vagy tartalmasabbak is ezek? A nullás, a hármas és a jelöletlen harca.
Vágólapra másolva!

A teszthez ketreces tartásban élő tyúkok tojásait és az egyik hipermarketlánc saját márkás biotojásait vásároltuk meg, amelyeket elvittünk a csirkehústesztből már jól ismert óbudai háztáji csirkék gazdáihoz, és az ő szeretgetett tyúkjainak tojásait vettük be harmadiknak.

Forrás: Táfelspicc

A tyúkok

A biotojást a fogyasztók jellemzően állatjóléti szempontokból választják, ami nem butaság, hiszen ezek a baromfik jobb körülmények között élnek, mint ketrecben tartott társaik. De nem csak boldogságuk, takarmányuk is különbözik a ketreces tartásban élő tyúkokétól - lényegében megegyezik a háztáji baromfikkal. Utóbbi azért fontos, mert az, hogy mit esznek a tyúkok, a tojás beltartalmi értékét elsődlegesen befolyásoló tényező - ennek részleteiről a Biolla Kft. ügyvezetőjét, Élő Zsoltot kérdeztük.

"A biotojás-termelésben részt vevő állatok is tojótápot kapnak, ami az általunk meghatározott beltartalmi értékek alapján összekevert kukorica, búza, borsó, zab, stb. keverékét jelenti, természetesen biogazdaságból származó növényekből. A ketreces tojók is hasonló beltartalmi értékű takarmányt kapnak, csak nem bioalapanyagokból.

Ami még különbség a takarmányukban, hogy a biotyúkok a tápkeverék mellett szabadon legelnek, bogarakra vadásznak és biozöldségesektől kapnak olyan friss zöld- és tömegtakarmányt, ami éppen szezonális, ez nagyban befolyásolja a sárgája színét is, például a cékla erőteljes pirosra festi. Takarmánnyal - például kukoricával, karotintartalmú zöldségekkel, mint a cékla, répa - lehet a tojássárgája színárnyalatát, színmélységét befolyásolni, biotojás esetében direktben nem foglalkozunk a sárgája színével, azt mindig az etetett biotakarmányok színe határozza meg."

A háztáji tyúkok takarmányát a húsukról szóló cikkben már részleteztük, az végeredményben azonos a biotojást adó fajtársaik takarmányával, csak kevésbé programozott keretek között készül.

Forrás: Táfelspicc

A tojások

Mindhárom tojást én törtem fel, a héjak és a nyers tojások elterülése, megjelenése között nem érzékeltem semmiféle különbséget. A tojások színe különböző volt, a ketreces meleg napsárga, a bio fakó sárga, a háztáji zöldes árnyalatú napsárga. (A képen balra fent ketreces, jobbra bio, alul háztáji.)

Forrás: Táfelspicc

A lágy tojás

A tojásokat egy lábosban, együtt főztük meg, sikerült is mindegyiknél azonos elkészültségi fokozatot elérni. A nyersen még megfigyelhető árnyalatnyi színkülönbségek itt kicsit elmosódtak, cserébe ránézésre is feltűnő állagkülönbségek alakultak ki. A ketreces tojás sárgája testetlenebbül terült szét a megfőtt fehérjében, míg a másik kettő tojás sárgája sűrűn és krémesen tartotta magát, ránézésre is tömörebbek voltak. A tesztelést most is vakon végeztük.

Forrás: Táfelspicc

A ketreces
Nincsen íze, ilyen a tojás. Senki sem fűzött hozzá semmi különöset, tojás, hm.

A bio
"Ebben valami zselé van? De fura, zöldebb a másiknál."
"Ez tapadósabb, jobban odaragad a számhoz, ízre nem érzek különbséget, ez tartalmasabbnak tűnik, az előző könnyebben szétesett, pedig ugyanannyira főttek meg."
Az állagkülönbség feltűnő, ennél a tojásnál különválik a sárgája a fehérjétől, a ketrecesnél jobban összetapadtak. Visszakóstolásnál nem tudunk különbséget tenni ízre, de a sárgája ennek sokkal tartalmasabb, sűrűbb, zsírosabb érzetű.

A háztáji
Ennek különbözött az íze a két boltitól, mintha nem tojásíze lenne, kicsit édes-keserű, állaga pont olyan testes, sűrű, mint a bio.

Az egyöntetű vélemény szerint ízben nem érzékeltünk nagyon különbségeket, de textúrában igen, a két második testesebb, mint az első, lágy tojásnak egyértelműen sokkal alkalmasabbak, élvezetesebbek.

Forrás: Táfelspicc

A piskóta

Mindhárom tojásból grammra és percre azonos piskótát sütöttünk.

A háztáji
A háztáji nagyon elhúzott a mezőnytől, másfélszeresére emelkedett azokhoz képest. Ezt nem értjük, a megoldást nem találtuk meg azóta sem, mivel kigrammozott, percezett receptekről volt szó, és a tojások mérete is hasonló volt.
A háztáji színe is eltért a másik kettőtől, mélyebb sárga lett, ami azért különösen érdekes, mert ahogy a nyers tojásokat mutató képen is megfigyelhetik, színe nyersen megegyezett a ketreces tojáséval. A piskóta ráadásul szaftosabb lett, a másik kettő kenyértésztára emlékeztetett inkább. Ízben nem tudtunk jelentős különbségeket megállapítani, de a háztáji nedvdúsabb volt, gyönyörű állaga mindenkinek jobban tetszett.

Forrás: Táfelspicc

A ketreces és a bio
Ami különösen érdekes, a nyersen sokkal sötétebb sárga ketreces azonos, sápadt piskótát adott, mint a sápadt sárgájú bio. Ezek állaga azonos, kicsit tömörebb, klasszikus házikenyérre emlékeztető volt, ízkülönbségeket nem tudtunk felfedezni.

Forrás: Táfelspicc


Tökéletes piskótarecept.
Így kell tökéletesen kivajazni-lisztezni egy tortaformát.

De mi az a nullás? És a hármas?

A tojásokon található kódszámokból a következő információkat lehet leolvasni:

Forrás: Táfelspicc

Forrás: kormany.hu