Megtalálták a szegények piramisait

Vágólapra másolva!
Egymás hegyén-hátán lévő piramisokat fedeztek fel Szudánban, de a legnagyobb is csak 7 méter széles.
Vágólapra másolva!

A piramisokat több éves felderítés eredményeként, 2009 és 2012 között találták meg, és most számoltak be róluk a kutatók. Körülbelül 2000 évesek lehetnek, és egy Kush nevű király idején építhették őket. Kush nagyjából a mai Szudán területén uralkodott, és birodalma határos volt Egyiptommal, majd később a Római Birodalommal. A Kush-birodalom lakói alighanem egyiptomi példákat követtek, amikor ők is piramisokat építettek temetkezési helyeikre.

Forrás: SEDAU/Vincent Francigny

Sedeingában évszázadokon át folyt a piramisépítés. Rendkívüli a piramisok "a sűrűsége" - mondta a LiveScience-nek Vincent Francigny, az amerikai természettörténeti múzeum (American Museum of Natural History) kutatója. A 2011-es ásatási szezonban például 13 piramisra bukkantak rá egy körülbelül 500 négyzetméteres területen, ami alig nagyobb, mint egy kosárlabdapálya.

Ezek a piramisok jóval kisebbek egyiptomi társaiknál. A legnagyobb is csak hét méter széles az alapjánál, míg a legkisebbet egy gyerek számára építhették, mert az mindössze 75 centiméteres hosszúságú volt. De találtak olyan síremléket is, amely valószínűleg egy nagymamának állít emléket.