Történelmi csúcsra ugrott a Heineken

Vágólapra másolva!
Történelmi csúcsra ugrott a világ harmadik legnagyobb sörgyártójának, a Heinekennek az árfolyama a tavalyi eredmények közzétételét követően. A várakozásokat nem minden tekintetben sikerült teljesíteni, azonban a költségcsökkentési program megemelését és a menedzsment kedvező jövőképét pozitívan értékelték a befektetők.
Vágólapra másolva!

Felemás teljesítmény

7,4 százalékos árbevétel növekedést ért el 2012-ben a világ harmadik legnagyobb sörgyártója, a holland Heineken a ma reggeli megjelenő jelentése szerint. Értékesítése 18,4 milliárd euró volt, amivel sikerült túlszárnyalnia az elemzők által várt 18,3 milliárd eurót.

A szakértők azonban nagyobb figyelmet fordítanak az árbevétel organikus növekedésére, ami során például nem számolnak az akvizíciókkal. Ebben az esetben már csak 3,9 százalékos növekedést produkált az értékesítés terén a Heineken, míg az elemezői konszenzus 4,4 százalékos bővülést várt.

A holland sörgyártó egyszeri tételektől tisztított üzemi eredménye is növekedést mutat 2011-hez képest. A tavalyi 2,9 milliárd eurós eredménnyel nem csak az egy évvel korábbi 2,7 milliárd eurót, hanem a 2,85 milliárd eurós konszenzust is sikerült felülmúlni.

A menedzsment a profit emelkedésével párhuzamosan az osztalékot is növelné, javaslatuk 0,89 eurós éves osztalék kifizetését irányozza elő, ami 7,2 százalékos növekedésnek felelne meg az előző évhez képest. Ebből azonban már 0,33 eurós előzetes osztalékot kifizettek tavaly szeptemberben, a fennmaradó 0,56 eurós összegről a közgyűlés dönthet. A kifizetés várható időpontja május 8.

Forrás: [origo]

A fejlődő piacokban bízik a menedzsment

A világ harmadik legnagyobb sörgyártója a fejlődő piacokon való terjeszkedéssel próbálja ellensúlyozni a legnagyobb piacán tapasztalható visszaesést. Ennek tudatában vásárolta tavaly fel Délkelet-Ázsia és a csendes-óceáni térség vezető sörgyártóját, az Asia Pacific Breweriest. Európa gyengélkedésének tudható be az is, hogy a társaság nem tudta teljesíteni az elemzők értékesítési várakozását sem.

2012 egészét tekintve 171,7 millió hektoliter sört értékesített a Heineken, ami szinte egybeesik az elemzők által várt 171,6 millió hektoliterrel. A társaság öt régiója közül négyben is növelni tudta értékesítéseit. Egyedül Európa gyengélkedett, itt mintegy 2 százzalékal esett vissza a sörértékesítés mennyisége, főként Spanyolország és Hollandia miatt.

Forrás: [origo]

Pozitív fejlemények

A Heineken menedzsmentje szerint 2013-ban tovább javulhat a társaság profitabilitása az árbevétel és a sörértékesítés volumenkének növekedése mellett. Ennek alapjai Afrika, Latin-Amerika és az Ázsia/Óceánia piacai lehetnek, ellensúlyozva Európa gyengélkedését.

A vállalat jó úton jár a költségek lefaragása terén, tavaly 196 millió euró megtakarítást ért el, ami 2014 végéig az 525 millió eurót is elérheti, míg korábban kisebb, 500 millió eurós megtakarítással számolt a menedzsment.

A 2012-es számok publikálását követően 5 százalékot ugrott a Heineken árfolyama és új történelmi csúcsot állított fel 54,66 eurón, igaz, ezt követően visszaesett az kurzus. Jelenleg azonban még mindig 3 százalékos pluszban található a söripari részvény.

A Heineken árfolyama (Amszterdam)

Forrás: [origo]