15 éve nem bukott ekkorát a bányagigász

Vágólapra másolva!
A világ második legnagyobb bányacége, a Rio Tinto ma számolt be előző féléves teljesítményéről. Az elemzői konszenzusban szereplő 10 milliárd dolláros veszteség helyett csupán 8,9 milliárd dolláros mínuszt hozott össze a cég egy korábban bejelentett 14 milliárd dolláros értékvesztési leírás miatt. 15 éve ez a legnagyob veszteség a társaságnál. A részvény a kezdeti emelkedés után napon belül elgyengült, már 1,5 százalékos mínuszban mozog a papír.
Vágólapra másolva!

Az előző év azonos időszakához viszonyítva rendkívül gyenge lett a világ második legnagyobb bányatársaságának, a Rio Tintonak a féléves beszámolója. Az árbevétel közel 20 százalékot zsugorodott, míg az egyszeri tételekkel tisztított üzemi eredmény és EPS több mint 40 százalékot esett vissza.

Az elemzői várakozásokhoz képest viszont minimális pozitív meglepetéssel tudott előállni a cég, az egy részvényre jutó profit nagyjából 10 százalékkal, míg a tisztított üzemi eredmény 12 százalékkal lett magasabb a szakértői becslésekhez viszonyítva.

Forrás: [origo]

A Rio Tinto az elmúlt 15 év legnagyobb veszteségét könyvelte el tavaly, a második félévben 8,9 milliárd dolláros veszteséget ért el a bányacég. Üröm az örömben, hogy a Bloomberg által megkérdezett elemzők 10 milliárd dolláros mínuszt vártak. Az óriási bukó mögött egy egy hónappal korábban már bejelentett 14 milliárd dolláros leírás áll, mely a társaság akkori vezérének, Tom Albanese-nek pozíciójába került.

Forrás: [origo]

A menedzsment némileg optimistán nyilatkozott a gazdasági folyamatokról. A kínai gazdaság a negyedik negyedévben az erősödés jeleit mutatta, ami akár idén is megmaradhat. A Rio Tinto arra számít, hogy 8 százalék fölött lesz idén Kínában a GDP növekedésének üteme.

Tavaly szeptemberben a kínai importált vasérc ára hároméves mélypontra esett a csökkenő kereslet miatt, mely ugyan tudott korrigálni a negyedik negyedévben, de az előző év azonos időszakához viszonyítva 27 százalékkal volt alacsonyabb az átlagára terméknek. Hasonló utat járt be az alumínium is, bár ott szemmel láthatóan kisebb volt az év végi felszökkenés.

Forrás: [origo]

Eszközértékesítés, takarékosság

A társaság 2013-ban 13 milliárd dollárra csökkenti a beruházásokra szánt keretet a tavalyi 17 milliárd dollár után, továbbá év végéig a cég 5 milliárd dolláros megtakarítást szeretne elérni.

A vállalat gondolkozik az Ausztráliában működő Pacific Aluminium nevű egységének, illetve a gyémánt üzletágának teljes eladásán, vagy a tőzsdei bevezetésén.

Pozitív hír a Rio Tinto részvényesei számára, hogy a menedzsment 15 százalékkal megnöveli az éves osztalékfizetést 1,67 dollárra részvényenként, mely a Reuters konszenzusban szereplő 1,6 dollárt némileg túlszárnyalja.

Jól indította a részvény a napot, azonban a pluszos nyitás után profitrealizálást lehet látni, már a tegnapi záróár alatt mozog a kurzus.

Rio Tinto napi grafikon

Forrás: [origo]