Vágólapra másolva!
Bombaformában van a Tottenham Hotspur walesi támadója, Gareth Bale, aki az Európa Ligában két szabadrúgásgólt is szerzett a Lyon ellen. A balszélsőt mozgása és játéka alapján is Cristiano Ronaldóhoz hasonlítják, és az angol lapok szerint éppen a Real akarja megszerezni, miközben a brit szakértők egy része szerint lassan el is éri a portugál világsztár szintjét.

Az elmúlt években alig volt olyan szavazás, amelyen ne Lionel Messi és Cristiano Ronaldo végzett volna az első két helyen, és abban a legtöbben egyetértenek, hogy ők jelenleg kiemelkednek a mezőnyből.

Arról viszont erősen megoszlanak a vélemények, hogy mögöttük ki következik: Olaszországban Andrea Pirlóra esküsznek, Spanyolországban Xavi és Andrés Iniesta mellett érvelnek, Nagy-Britanniában viszont egyre többen gondolják úgy, hogy a Tottenham Hotspur walesi kiválósága, Gareth Bale egyre jobban közelit Messi és Ronaldo szintjéhez.

Forrás: AFP/Ian Kington

Cristiano Ronaldo nyomában

A 23 éves balszélső az Olympique Lyon elleni csütörtöki Európa Liga-mérkőzésen két szabadrúgásgólt is szerzett, és a meccs után edzője, André Villas-Boas Cristiano Ronaldóhoz hasonlította. "Gareth egészen hihetetlen, fantasztikusan rúgja a szabadrúgásokat, de az egész játéka elképesztő" - mondta a portugál szakember.

A Tottenham előző mestere, Harry Redknapp még ennél is tovább ment: "Bale kétségtelenül világklasszis, ha elkapja a fonalat, akkor nem lehet megállítani. Bármelyik csapatnak erősítést jelentene: tud fejelni, cselezni, jól lő, kiváló az erőnléte, mindkét lábbal remekül bánik a labdával, egyszerűen nincsen gyenge pontja. Messi és Ronaldo után ő jön a sorban, és még mindig fejlődik" - jelentette ki a Queens Park Rangers jelenlegi szakvezetője még tavaly októberben.

Az egykori walesi válogatott, Mickey Thomas pedig így fogalmazott: "Láttam a legjobbakat játszani, és Bale egy szinten van Messivel vagy Ronaldóval, csupán annyi a különbség, hogy nem a Barcelonában vagy a Realban, hanem a Tottenhamben szerepel. De ez nem lesz sokáig így, biztos vagyok benne, hogy hamarosan ezek a sztárklubok versengeni fognak az aláírásáért".

Forrás: AFP/Adrian Dennis

A Cristiano Ronaldóhoz való hasonlítás nem véletlen, Bale ugyanis elismerte, hogy a portugál az egyik példaképe - jobban mondva az ő karrierjét tekinti követendőnek. "Régebben is mondták, hogy hasonló stílusban futballozom mint ő, márpedig szerintem jelenleg ő a legsokoldalúbb világklasszis. Szeretnék csak fele olyan jó lenni, mint ő" - mondta szerényen. Villas-Boas úgy véli, hogy Bale és Cristiano Ronaldo stílusa között valóban sok a hasonlóság. "Mindketten rendkívül technikásak, gyorsak és erőszakosak. Gareth balhátvédként kezdte, aztán szélső lett, de képes középcsatárként is futballozni, akárcsak Cristiano Ronaldo".

Ferguson szerint Giggs jobb volt

Walesi szélsőként Bale a Ryan Giggsszel való összehasonlítást sem kerülheti el. A walesi utánpótlásguru, Brian Flynn már 2007 januárjában így fogalmazott: "Amikor először megláttam Garethet, rögtön Ryan jutott az eszembe, és úgy gondolom, hogy benne majdnem ugyanakkora potenciál van". A szintén csodagyerekként induló Bale karrierje azonban valamivel lassabb tempóban halad, mint Giggsé, hiszen utóbbi már tizenévesen alapember volt a Manchester Unitedben, és kétszer egymás után megválasztották a Premier League legjobb fiatal játékosának.

Ezzel szemben Bale hiába került 18 évesen a Spurshöz, első két idényében mindössze 31 bajnokin lépett pályára a csapatban, részben visszatérő sérülései miatt. 2007 decemberében bokaszalag-szakadást szenvedett, kétszer is műtötték, lábába egy fémszálat is beültettek (azóta már eltávolították), nyolc hónapot kellett kihagynia emiatt, később pedig a térdét is megoperálták.

A 2010-2011-es idénytől kezdve azonban kihagyhatatlan a Tottenhamből, ahol eleinte még balhátvédet játszott, de gyorsan egy sorral feljebb lépett. 2011-ben a Profi Labdarúgók Szövetsége (PFA) a szezon játékosának választotta, azóta pedig csak még jobb lett: a fenti idényben hét gólig jutott, az előzőben már kilencszer volt eredményes, az aktuálisban pedig már 13 találatnál jár a Premier League-ben - a kupasorozatokkal és a válogatottal együtt pedig már 21 alkalommal volt eredményes a szezonban. Giggs a legeredményesebb idényében sem tudott húsznál több gólt elérni, azonban ennek ellenére Sir Alex Ferguson szerint Bale nem éri el Giggs szintjét. "Bale nagyon jó játékos, de azt hiszen, 23 évesen senki sem volt jobb Giggsnél" - jelentette ki a MU szakvezetője.

Miért kéne a Realnak még egy balszélső?

Rajta kívül azonban a jelek szerint szinte senki sem gondolkodik így, az angol sajtóban általánosan elterjedt a vélekedés, hogy Bale-t a Real Madrid szeretné leigazolni. A madridiak megfigyelői jelen voltak a Wales-Ausztria barátságos válogatott mérkőzésen, amelyet a walesiek 2-0-ra nyertek meg, Bale pedig gólt szerzett. A sztárklubok persze már régóta tisztában vannak a képességeivel, hiszen már 2010-ben kapcsolatba hozták az Internazionaléval, José Mourinho pedig még 2008-ban az egyik angol napilap játékában őt választotta a legjob balhátvédnek. A tavaly nyáron a Tottenhamből a Realba igazolt horvát középpályás, Luka Modric szerint Bale megszerzésével a madridi csapat megállíthatatlan lenne.

Forrás: AFP/Ian Kington

Ugyanakkor nem mindenki gondolja azt, hogy Bale-nek jót tenne, ha a Realba szerződne. A Swansea City dán trénere, Michael Laudrup jól ismeri a spanyol bajnokságot és a Real Madridot is, márpedig szerinte Bale egyáltalán nem biztos, hogy beválna a Primera Divisiónban. "A Realban vagy a Barcelonában játszani teljesen más, mint Angliában. Minden csapat tíz emberrel védekezik ellened, nincsen szabad terület, márpedig Bale-nek éppen az a fő erőssége, hogy ezt kihasználja. Ráadásul a Realnál az ő pozíciójában Cristiano Ronaldo szerepel, kérdés, akkor Bale-nek hol lenne helye a csapatban" - mondta az egykori világklasszis.

Annyi mindenesetre biztos, hogy Bale tavaly nyáron hosszabbított szerződést a White Hart Lane-en, amely 2016-ig érvényes, azonban sohasem tagadta, hogy szívesen kipróbálná magát külföldön, és nagyon fontos a számára, hogy a legjobbak között szerepelhessen. A Spurs André Villas-Boas szerint is csak akkor lesz képes megtartani Bale-t, ha a csapat kiharcolja a BL-szereplést, ami ugyanakkor egyáltalán nem lehetetlen - a londoniak jelenleg a negyedik helyen állnak, négy ponttal megelőzve az ötödik Arsenalt, és a pozíció megtartásáért éppen Bale teheti a legtöbbet.

www.globalsoccerapp.com