Vágólapra másolva!
Egy álláskereső portál adatai szerint a távmunkára és adminisztratív pozícióra a legnagyobb a tülekedés, miközben műszaki értelmiségiből bármennyit felszívna az álláspiac.
Vágólapra másolva!

Az öt legtöbb lehetőséget kínáló fő álláskategória 2012-ben a fizikai- és szakmunka, a mérnöki, informatikai, értékesítési, valamint adminisztrációs és ügyfélszolgálati terület volt a Jobinfo.hu álláskereső portál friss elemzése szerint.

A legnagyobb hiány továbbra is a mérnöki és informatikai területen tapasztalható. "Az elmúlt évek adatai alapján úgy tűnik, hogy az álláspiac szinte korlátlan számú műszaki értelmiségit lenne képes befogadni. Ez a tendencia a 2012-ben bejelentett új, a mérnököknek, illetve informatikusoknak kedvező felsőoktatási keretszámok hatására legjobb esetben is csak 4-6 év múlva változhat meg, amikor már a piacon is érzékelhetővé válik a keretszámok mögötti szándék megtestesülése" - mondta Kristók Balázs, a Jobinfo.hu vezetője.

A legnagyobb sorban állás a távmunkát hirdető pályázatoknál tapasztalható, a lehetőségekhez képest ugyanis itt a legnagyobb az érdeklődők száma. Szintén nagy a tülekedés az adminisztrációs, illetve ügyfélszolgálati munkák esetében. "Ezek a területek egyfajta belépési pontot képeznek a cégekhez úgy, hogy speciális szakértelemre jellemzően nincs szükség. Inkább - különösen az ügyfélszolgálati feladatok esetében - a magabiztos nyelvtudás nevezhető alapvető elvárásnak. Mindez annak is köszönhető, hogy a tavalyi évben is nőtt hazánkban a regionális ügyfélszolgálatok, illetve a már szaktudást is igénylő szolgáltató központok (Shared Service Center) száma" - mondta Kristók Balázs.


A Jobinfo.hu oldalán a tavalyi évben megduplázódott a külföldi munkalehetőséget hirdető ajánlatok száma. Az érdeklődés azonban még ezt figyelembe véve is mintegy háromszoros volt 2011-hez képest a tavalyi év első felében. A külföldi állások iránti rendkívül nagy kereslet a nyár közeledtével fokozatosan csökkent, majd őszre a 2011-es szintre állt be. "A statisztikákból jól látható, hogy a tavalyi év első felében sokan vették fontolóra a külföldi munkavállalást, tapasztalataink szerint ez a lehetőség elsősorban a tartósan munkanélküliek, illetve a pályakezdők körében volt reális alternatíva" - mondta Kristók Balázs.

2012-ben ugyanakkor nem volt komolyabb átrendeződés a megyék szerinti álláskínálatban. Az oldal adatai szerint a prímet továbbra is Pest megye, illetve Budapest viszi, a tavaly meghirdetett pozíciók közel 50 százaléka a fővárosba és az agglomerációba tartozó helyekre keresi a dolgozni vágyókat. Az abszolút elsőt a listában Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, illetve Fejér megye követi. Álláskínálat tekintetében a sereghajtók közé tartozik Békés, Nógrád, valamint Tolna megye, a teljes kínálathoz viszonyítva itt volt a legkevesebb nyitott pozíció.

"Ha a megyék online álláskínálatát a népességhez viszonyítjuk, akkor némiképp változik a sorrend, így álláspiaci szempontból Győr-Moson-Sopron megye válik a legvonzóbbá, míg Pest megye a második helyre szorul" - mondta Kristók Balázs. A szakember hozzátette, hogy a tavalyi év e tekintetben nem hozott komoly változást 2011-hez képest, ami arra utal, hogy a hazai munkaerőpiac továbbra sem mobil, legalábbis akkor, ha az új pozíció betöltéséhez belföldön kell lakhelyet váltani.