Meghátrált a tuladonos, mégsem vinné a Best Buy-t

Vágólapra másolva!
Ma közel 4 százalékkal emelkedik a Best Buy, ami már pénteken is 7,38 százalékkal került feljebb, a legolcsóbb árakat kínáló szolgáltatásának életben tartására. A társaság felveszi a kesztyűt az online és diszkont áruházakkal, hogy letörje az általuk támasztotta árversenyt, ennek érdekében márciustól a piacon elérhető legjobb árakat fogja kínálni a cég. Múlt heti hír a céggel kapcsolatban, hogy visszaléphet a Best Buy kivásárlásától Richard Schulze, a vállalat alapítója, és úgy tűnik, hogy a nevével fémjelzett befektetői kör csak kisebbségi részesedés megszerzésére törekszik.
Vágólapra másolva!

A Best Buy üzletekben márciustól a piacon elérhető legjobb áron vásárolhatnak a fogyasztók. Ezzel a lépéssel próbálja elkerülni a vállalat, hogy ne csak a terméket megnézni térjenek be a boltba, aztán máshonnan rendeljék meg online a készüléket. A karácsonyi szezonban már kipróbált akció látványos növekedést hozott a forgalomban, ugyanakkor az árrés zsugorodása miatt a profitabilitást valószínűleg nem javítja. Az elektronikai kiskereskedő már hosszabb ideje küzd online és diszkont versenytársaival, és ettől a lépéstől azt reméli, hogy vissza tudja csalogatni régi vásárlóit.

Valószínűleg elmarad a tőzsdei kivezetés

Először augusztusban jelentek meg a hírek, hogy a korábbi vezérigazgató Schulze felvásárolná, majd kivezetné a céget a tőzsdéről. A Best Buy részvény tőzsdei teljesítményét alulteljesítés jellemezte az elmúlt években, mivel a hagyományos áruházi kiskereskedelem visszaszorult az internetes eladások hatására. A kiút a társaság számára az online szegmensre való nagyobb fókuszálás lehetne, amiben Schulze korábban igazán bízhatott, azonban optimizmusa azóta alább hagyhatott, mert a társasággal kapcsolatban múlt héten kapott szárnyra az a hír, hogy valószínűleg visszalép a cég kivásárlásától, és inkább csak kisebbségi részesedés megszerzését készítené elő egy befektetői csoport számára, nyilatkozták a helyzetet jól ismerő források a múlthét közepén.

Forrás: [origo]

Ez a legutolsó csavar a már több mint fél éve húzódó történetben, két héttel a vételi ajánlattétel határidejének lejárata előtt érkezett. Az augusztusi ajánlatban a kivásárlást kisebb részben Schulze saját forrásból, valamint kockázati tőke társaságok bevonásával tervezte, viszont képtelen volt banki finanszírozást szerezni a tőzsdei kivezetéshez. Azóta a hivatalos ajánlattétel határidejét azonban többször kitolták, jelenleg február 28 a végső határidő.

Jelenleg előzetes tárgyalások folynak a befektetőkkel, egy kisebbségi részesedés megszerzését illetően, ami Schulze már meglévő 21 százalékos részét nem érintené. A Best Buy nem kívánta kommentálni a híreket, amit a Wall Street Journal hozott le elsőként. A pletykára a részvény hirtelen 10 százalékos mínuszba került, de a kereskedés végére sikerült korrigálnia és "csak" 2 százalékos csökkenéssel zárta a napot, 15,12 dolláron.

A múlt év folyamán a cég vezetősége eltávolította Schulze pártfogoltját - Brian Dunn vezérigazgatót -helyéről, mivel olyan vádak kerültek nyilvánosságra, hogy Dunn "nem megfelelő" viszonyt folytatott a cég egyik női alkalmazottjával. A botrány hatására Schulze is kikerült az igazgatótanácsból, ugyanakkor továbbra is a legnagyobb részvényes maradt, a társaság pedig egy átstrukturálási szakértőt - Hubert Joly-t - nevezete ki új vezérigazgatónak.

A pénteki kereskedésben a Best Buy részvény 7,38 százalékot ugrott az árpolitikában történő változtatások hatására, de úgy látszik a vételi kedv kitartott az amerikai hosszú hétvége utánra is, mert ma az árfolyam csaknem 4 százalékkal lőtt ki.

A Best Buy árfolyamalakulása (NYSE)

Forrás: [origo]