Lehet még probléma a spanyol bankokkal

Vágólapra másolva!
Finanszírozási és likviditási problémákkal nézhetnek szembe az elkövetkezendő hónapokban a spanyol bankok, annak ellenére, hogy néhány hitelintézetnek sikerült forráshoz jutniuk a kötvénypiacokról az év elején, derül ki a Moody's elemzéséből.
Vágólapra másolva!

A Moody's szerint továbbra is fennmaradnak a spanyol bankok likviditási és finanszírozási nehézségei, ami korlátot szabhat a hitelezési aktivitás erősödésének az előttünk álló hónapokban. Habár a bankrendszer külső finanszírozási szükségletében csökkenést lehetett tapasztalni, a spanyol bankok továbbra is nagyban függnek az ilyen típusú forrásoktól. Az év elején néhány nagyobb spanyol bank képes volt értékesíteni szenior és fedezett kötvényeket is, valamint sikerült enyhíteniük az Európai Központi Banktól való finanszírozási függésüket. Ezen túlmenően képesek voltak megtartani lakossági és vállalati betétállományukat is.

A Banco Bilbao - Spanyolország második legnagyobb hitelintézete - volt az első bank, amely kötvénykibocsátást szervezett ebben az évben, és sikerült is eladnia 1,5 milliárd euró értékben ötéves kötvényeit. Őt követte a Banco Santander, a Banco Popular Espanol és a CaixaBank, melyeknek szintén sikerült megcsapolniuk a hitelpiacokat idén. Ennek ellenére a várakozások negatív körülményeket vetítenek előre az iparágra vonatkozóan még a következő évre is, így ez megakadályozhatja, hogy a bankok teljes mértékben visszatérjenek a hagyományos finanszírozási formákhoz.

Az EKB által korábban nyújtott 3 éves sürgősségi hitelek idő előtti törlesztései körülbelül 41 milliárd euróval csökkentették a spanyol bankok Európai Központi Banktól való függését, ez a teljes összeg 12 százalékának felel meg az 2012 végi adatokat tekintve.

A Banco Bilbao árfolyama (Madrid)

Forrás: [origo]