Vágólapra másolva!
Az athéni olimpiai aranyérmétől megfosztott Tyler Hamilton bíróság előtt vallotta be, hogy 2002 és 2004 között közel százezer eurót fizetett Eufemiano Fuentes spanyol orvosnak a doppingszolgálatokért.

Tyler Hamilton a bíróság előtt bevallotta, 2004-ben 50 ezer eurót fizetett Eufemiano Fuentesnek, de 2002-ben és 2003-ban is 25-30 ezer eurót adott a doppingdoktornak,a minek fejében vérdoppingban részesült, de kapott még eritropoetint (EPO), tesztoszteront, növekedési hormont és inzulint is.

Ugyanakkor a 2004-es Tour de France alatt rendkívüli eset történt, mert az egyik vérátömlesztés után rosszul lett, és 35-40 perccel később fekete volt a vizelete. Abban az évben Hamilton megnyerte az athéni olimpia egyéni időfutamát, majd a Vuelta a Espanán fennakadt a vizsgálaton.

Kitért rá, hogy több társa - például Santiago Pérez - is pozitív doppingtesztet produkált abban az időszakban, és ők is Fuentes páciensei voltak, így előfordulhatott, hogy összekeveredtek a levett vért tartalmazó tasakok.

Forrás: AFP/Desiree Martin
Eufemiano Fuentes Forrás: AFP/Desiree Martin

Szólt arról is, hogy a korábbi Tour-bajnok dán Bjärne Riis révén ismerte meg Fuentest, s először a Barcelona és Valencia közötti autópálya egyik pihenőjében találkozott vele, itt beszélték meg együttműködésük részleteit. Riis jelenleg a harmadik Tour-elsőségétől megfosztott spanyol Alberto Contador csapatánál, a Saxónál dolgozik.

Fuentes pere január végén kezdődött Madridban. A doppingdoktor és négy társa ül a vádlottak padján a spanyol kerékpársportot alapjaiban megrázó úgynevezett Puerto-ügy kapcsán. A botrány 2006 májusában pattant ki, amikor egy razzia során számos doppingkészítményt és mintegy kétszáz, vért tartalmazó tasakot foglalt le a rendőrség több madridi lakásban.

Hamilton előtt az olasz Ivan Basso és a német Jörg Jaksche kerékpárosok is vallottak Fuentes ellen, és elismerték, hogy igénybe vették a szolgáltatásait. Az orvos többek között Jan Ullrich, Oscar Sevilla, Alejandro Valverde bringásokkal, a világbajnok atléta Marta Domínguezzel, valamint labdarúgókkal és más sportolókkal is kapcsolatban állt.

Ha bűnösnek találják őket a sportolók egészségének - illetve életének - veszélyeztetésében, szabadságvesztésre ítélhetik őket a népegészségügyi törvények megsértése miatt. Az eljárás nem doppingolásra ösztönzés, hanem doppingolásban való közreműködés bűncselekménye miatt folyik ellenük.