Tolongtak a vevők a spanyol cég vagyonáért

Vágólapra másolva!
Összesen 6,7 milliárd dollár készpénzért vesz meg a Royal Dutch Shell a spanyol Repsoltól cseppfolyós földgázzal (LNG) kapcsolatos eszközöket, melyek főként Latin-Amerikában találhatók. A Repsol a magas eladósodottság miatt döntött az érdekeltségek leépítése mellett, míg a Shell tovább növeli az ügylet révén a dominanciáját az LNG szektorban. Jól reagált a Repsol papírja a hírekre, 3,4 százalékos pluszban van a részvény.
Vágólapra másolva!

6,7 milliárd dollárért vásárol cseppfolyós földgázhoz (LNG) kapcsolódó eszközöket az egyik legnagyobb LNG piaci szereplő, a Royal Dutch Shell. A brit-holland olajcég a spanyol Repsoltól veszi meg az érdekeltségeket, melyek Trinidad és Tobagóban, Peruban és Kanada keleti partjánál fekszenek.

Az export és import terminálokért többen is versenyben voltak, az orosz Gazprom, a kínai Sinopec, az indiai GAIL és a francia GDF Suez is meg szerette volna szerezni az érdekeltséget, de végül a Shell ajánlata bizonyult a legjobbnak.

A 6,7 milliárd dollár 4,4 milliárd dollárnyi készpénzből és 2,3 milliárd dollárnyi hitel átvállalásából áll. A tervek szerint a teljes ügylet az év végéig zárulhat le.

Az érdekeltségek eladásán a spanyol olajmamutnak, a Repsolnak 3,5 milliárd dollárnyi adózás előtti nyeresége lesz és 2,2 milliárd dollárral tudja csökkenteni a nettó hitelek mennyiségét, mely így felére eshet vissza.

A vállalat szeretné megőrizni a befektetésre javasolt minősítést a finanszírozási költségek alacsonyan tartása miatt. A cég azért került nehéz helyzetbe, mert tavaly áprilisban az argentin YPF vállalatban lévő részesedését ellenszolgáltatás nélkül államosították. Ezután döntött a Repsol eszközeladások mellett.

A Repsol részvényesei örömmel fogadták a fejleményeket, 3,4 százalékos pluszban mozog a nyitás után a papír a madridi tőzsdén

Repsol napi grafikon (Madrid)

Forrás: [origo]