Akadékoskodik a nagyrészvényes - Nem lesz fúzió a T-Mobile-lal?

Vágólapra másolva!
A MetroPCS amerikai telekommunikációs cég T-Mobile USA-val való összeolvadása ellen fog szavazni a közgyűlésen az előbbi vállalat nagytulajdonosa, a milliárdos hedge fund guru John Paulson. A legnagyobb részvényes szerint az új társaságnak túl nagy lenne az eladósodottsága, ami miatt kamatok komoly terhet jelenthetnek.
Vágólapra másolva!

A 2007-2008-ban a lakáspiac összeomlásán meggazdagodott John Paulson nem támogatja a MetroPCS és a Deutsche Telekom leányának, az T-Mobile USA-nak az összeolvadását, mivel a guru szerint túlságosan eladósodott lenne a két vállalat. Amennyiben változnának a fúzió feltételei, meggyőzhető lenne a támogatásról Paulson.

Paulson egyébként nem az egyedüli ellenző, a MetroPCS telekommunikációs cég másik nagytulajdonosa, a P. Schoenfeld Asset Management vezetőinek sem tetszik a két vállalat fúziós terve.

Forrás: [origo]

A Reuters értesülései szerint a Deutsche Telekom nem gondolkozik az ajánlat megváltoztatásán, pedig a nagyrészvényesek támogatnák a két társaság összeolvadását, ha kisebb mértékű lenne az eladósodottság mértéke, ami miatt alacsonyabb lenne a kamatteher.

Októberben a MetroPCS és a T-Mobile USA jelentette be az akvizíciót. A tervek szerint a Deutsche Telekom a két vállalatban 74 százalékos tulajdonos lenne, a MetroPCS részvényesei pedig 1,5 milliárd dollárt készpénz kapnának és 26 százalékos részesedéssel bírnának az új társaságban. A MetroPCS továbbá egy részvényösszevonást is végre akar hajtani, 2:1-arányban.

A MetroPCS tulajdonosai március végén szavaznak a két társaság fúziójáról.

MetroPCS heti grafikon (NYSE)

Forrás: [origo]

Ki az a John Paulson?

John Paulson az egyik legsikeresebb hedge fund menedzserének tekinthető, aki 1980-ban kezdte a karrierjét a Boston Consulting Group-nál elemzőként. Azonban nem elégítette ki, hogy vállalatoknak ad tanácsot a befektetésekkel kapcsolatban, ő maga is bele szeretett volna szagolni a Wall Street-en uralkodó pezsgésbe. Később a Bear Stearn vállalatfelvásárlásokkal és összeolvadásokkal foglalkozó részlegénél helyezkedett el, ahonnan a Gruss Partners arbitrázsokkal foglalkozó céghez vezetett az útja.

1994-ben 2 millió dollárból létrehozta saját, Paulson & CO nevű alapját. Vagyonát jellemzően jelzáloglevelek shortolásával alapozta meg, 2007-ben 3,7 milliárd dollárt keresett ezeken a pozícióin, melyeket többen minden idők legnagyobb "trade"-jeinek neveznek. 2011-ben viszont rosszul "sültek el" a befektetései, jelentős összegeket vesztett a Bank of America és a Citigroup részvényein, melyek egy évvel később komoly felülteljesítést mutattak az S&P 500-hoz képest.

Paulson a személyes vagyonának nagy részét aranyba fektette, mely 3,1 milliárd dollárral nőtt 2010 szeptemberétől egy év alatt. Paulson így 11 milliárd dollár felett rendelkezik, amivel a 61.-ik leggazdagabb embernek számít a Forbes listája szerint.