Latin zene Afrikából

Chief Boima and Geko Jones: Africa Latina
Vágólapra másolva!
Letölthető mix mutatja be a latin zenék hatását Afrikára. Szépen éneklő néniktől kemény dobgépekig minden van, technoszamba is.
Vágólapra másolva!

A neves global bass kollektíva, a - nemrégiben összes mixét letölthetővé tevő - DJ /rupture-t is magában foglaló New York-i Dutty Artz mixsorozatába készült Chief Boima és Geko Jones Africa Latina című mixe, amit innen lehet letölteni. Mint az újabb afrikai mutációk egyik legfőbb szakértőjének számító kedvencünk, Chief Boima írja, a téma a latin zenék hatása Afrikára. Ez viszonylag kevéssé ismert terület, noha itt a Quarton is volt szó például a Latin-Amerikába behurcolt rabszolgák olyan zenéiről, mint például a champeta vagy a garifuna nép csodás hagyományai; illetve a latin zene olyan (vissza)hatásáról Afrikára, mint a kongói rumba.

Az Africa Latina mix elsősorban ez utóbbi területre koncentrál, vagyis olyan afrikai zenéket mutat be, amelyekben ilyen-olyan latin hatások hallhatók. Vannak itt számok, amiket inkább afrikaiasként vagy inkább latinosként azonosítanánk, ha csak úgy kontextus nélkül mutatnák őket; a ritmusvilágban, hangszerelésben és énekstílusokban is külön-külön keresgélhetjük, hogy mi honnan jött. Illetve vannak akusztikus dalok, tömény elektronikus tánczenék, popzene, az AutoTune is előkerül. Ami a stílusokat illeti: champeta, semba, ndombolo, morna, house, kuduro, neo-highlife - mi több, van egy "újszambás" Plastikman-remix. A két dj nem hivalkodik mixelési tudományával, elsősorban arra koncentrálnak, hogy minél érdekesebb zenéket mutassanak be. Ezt maximálisan teljesítik, illetve emellett azt is javukra írhatjuk, hogy a mix igen frappánsan összeáll, holott látszólag nagyon különböző dolgok szerepelnek benne a szépen éneklő néniktől a kemény dobgépekig.