Fegyveres adócsalókat szerelt le a NAV

Vágólapra másolva!
1,2 milliárd forintnyi adót csalt el egy csoport, amelynek tagjainál fegyvert is találtak a pénzügyi nyomozók és az adóellenőrök, akik 22 helyszínen tartottak házkutatást.
Vágólapra másolva!

Csaknem 1,2 milliárd forint kárt okozott a költségvetésnek az a csoport, amely kijátszotta az uniós áfaszabályokat, majd a fordított áfa bevezetése után gabonáról repceolaj-kereskedelemre váltott. A szervezet tagjai a csaláshoz fantom cégláncolatot és fiktív számlákat használtak.

Egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vállalkozás Szlovákiában vásárolt nagy mennyiségű gabonát, illetve repceolajat. Mivel az áru uniós beszerzését fiktív számlákkal belföldi vásárlásnak álcázták, jogtalanul vonták le a valójában meg nem fizetett áfát - írja közleményében az adóhatóság. A valódi szlovák eladó és a vállalkozástól vásárló belföldi vevők közé több fantom céget ékeltek. Ezek a társaságok azonban csupán számlakiállítókként működtek, az áru nem került a birtokukba. Nem nyújtottak be adóbevallást, ügyvezetőik nyomtalanul eltűntek.

A NAV pénzügyi nyomozói és adóellenőrei egyszerre 22 helyszínen tartottak házkutatást, illetve ellenőrzést. Megtalálták a bűncselekményt bizonyító okiratokat, amelyeket az elkövetők vagyontárgyaival együtt lefoglaltak. A két, egyenként tízmillió forint értékű szlovák rendszámú BMW, a több mint 15 ezer euró, a kétezer amerikai dollár, a 25 millió forintos bankszámla és a minimum 22 millió forintot érő ingatlanok a több hektár erdővel a költségvetést ért kárt hozzávetőleg 100 millió forinttal csökkentik.

Az akció átlagosnál is nagyobb kockázatát igazolja, hogy a szervezet vezetőinél fegyvert és lőszereket is találtak: egy engedély nélkül tartott 9 milliméteres Parabellumot 50 éles lőszerrel. Sőt nyolc gramm kábítószergyanús anyag is előkerült a házkutatáskor.

A pénzügyi nyomozók három embert őrizetbe vettek, akiket a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett. A különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerű, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt akár tíz évig tartó szabadságvesztés is kiszabható.