Százmilliókat bukott az Adidas, mégis szárnyal a részvény

Vágólapra másolva!
Gyenge negyedik negyedévet zárt az Adidas, a sportszergyártó 272 millió eurós veszteséget hozott össze 2012 utolsó három hónapjában főként egy nagyobb értékvesztési leírás miatt. A társaság a 2013-as évre ráadásul nem annyira optimista mint a piac, csak 890-920 millió eurós profitra számítanak szemben a 946 millió eurós Bloomberg konszenzussal. A befektetők minden bizonnyal pozitívan értéktelik az éves szinten 35 százalékot emelkedő osztalékot és azt, hogy a tisztított nettó veszteség kisebb lett a negyedik negyedévben, mint amire a szakértők számítottak. A részvény 3 százalékot meghaladó pluszban mozog.
Vágólapra másolva!

A világ második legnagyobb sportszergyártója, az Adidas vaskos negyedik negyedéves veszteséget ért el. A társaság 272 millió eurós bukóját leginkább egy 265 millió eurós értékvesztési leírás miatt kénytelen elkönyvelni. A tisztított nettó profit ugyanakkor még így is negatív volt a 2011 azonos időszakában elért 18 millió eurós profitot követően. Apró pozitívum, hogy az elemzők nagyobb tisztított veszteséggel kalkuláltak.

A vállalat árbevétele azonban éves szinten 4 százalékot tudott bővülni, ugyanakkor így sem sikerült a 3,44 milliárd eurós Bloomberg konszenzust túlszárnyalni a 3,39 milliárd eurós tényadattal. Devizahatásokkal tisztítva 1 százalékos növekedést ért el az Adidas árbevétel soron.

Forrás: [origo]

Az Adidas közleménye szerint a leírás a Reebok brandhez tartozó növekedési várakozások módosításához kapcsolódik, kisebb bővülést várnak Észak-Amerikában és Brazíliában is, továbbá Európában az adósságválság miatt nagyobb árengedményekre kényszerülnek.

A Reebokot 2005-ban vette meg az Adidas 3,8 milliárd dollárért, de egyelőre nem tűnik túl jó befektetésnek, a cégcsoport növekedését alaposan visszafogja. A tranzakció utáni három évben folyamatosan zsugorodott a márka értékesítése is.

A 2012-es üzleti évre 1,35 eurós osztalékfizetést tervez az Adidas, mely 35 százalékos növekedést jelent 2011-hez képest, mi több az 1,25 eurós Bloomberg konszenzust is túlszárnyalja.

Rekordot dönthet az értékesítés 2013-ban

A menedzsment előrukkolt a 2013-as évre vonatkozó prognózisaival is. Rekord szintű árbevétel elérésében bízik a cég, 5 százalék körüli növekedésre számít a társaság. Pozitívum továbbá, hogy a vezetés szerint 9 százalékra hízhat az üzemi fedezet a 2012-es 8 százalék után.

A nettó eredmény 890-920 millió euró lehet, holott a szakértők ettől optimistábbak, mivel ők 946 millió euróra számítanak.

Forrás: [origo]

Annak ellenére, hogy a vállalat által várt nettó profit elmarad az elemzői konszenzustól, szárnyal a papír. Már 3 százalék fölötti emelkedést mutat a részvény.

Forrás: [origo]