Fény az alagút végén - Végre talpra áll Portugália?

Vágólapra másolva!
Stabil kilátásokat rendelt Portugália adósság besorolásához a legnagyobb hitelminősítők között számon tartott Standard & Poor's. A minősítő szerint az ország gazdasági fejlődése jó úton jár, azonban a szükséges megszorító programok fenntartásához nélkülözhetetlen a kockázatok alacsony szinten tartása.
Vágólapra másolva!

Negatívról stabilra minősítette Portugália "BB" adósság besorolásához tartozó kilátásokat a Standard & Poor's. A hitelminősítő ezzel bizalmat szavazott a mediterrán ország strukturális reformjainak, és költségvetési megszorításaival kapcsolatos politikájának.

Bár az S&P közleménye pozitív változást prognosztizál az ország kilátásait illetően, az ország adósságállományának besorolása továbbra is a "BB" kategóriába esik. A befektetésre ajánlott kategória alatt kettővel meghúzódó szint egyébként azonos Magyarország besorolásával is.

A stabil kilátások ezzel együtt vélhetően hozzájárulhatnak az országgal kapcsolatos félelmek és kockázatok csökkenéséhez, ami kiemelten fontos a megszorító csomagok végrehajtása során. Az ország jó úton jár a gazdaság rendbe tételével kapcsolatban, és láthatóan az EU is támogathatja a Portugália elkötelezettségét. A társadalmi feszültségek csökkentésére is égető szüksége van a portugáloknak, ami főleg az utolsó negyedévben 16,9 százalékra kúszó munkanélküliségi rátából táplálkozik.

Forrás: [origo]

"A kormány programjának mind gazdasági, mind társadalmi fenntarthatóságához, illetve a kockázatok kellően alacsony szinten tartásához nélkülözhetetlen a lépés" - állítja az S&P.

A portugál 10 éves kötvényhozamok jelentősen csökkentek az elmúlt 1 évben, és csak 1 százalékkal magasabbak, mint Spanyolországban.

Forrás: [origo]

A napokban egyébként több jó hír is érkezett az országból, Vitor Gaspar, a portugál pénzügyminiszter 2 héttel ezelőtt arról számolt be, hogy amennyiben a gazdasági kilátások tovább romlanak, úgy az ország további egy évet kaphat, hogy költségvetési hiánya az elvárt szintre hozza. A kormány legutóbbi előrejelzése szerint a portugál gazdaság 1 százalékkal zsugorodhat idén, majd jövőre már 0,8 százalékos gyarapodás várható.

A bejelentésre a 20 legnagyobb portugál cégek tömörítő PSI20 is remekül reagált, a csütörtöki kereskedésben már közel 1 százalékkal van magasabban az index, amivel megelőzi a főbb európai indexeket.

A PSI20 index

Forrás: [origo]