Akár májusig is lehet itt síelni

síterepek, téli sportok, síparadicsom, Ischgl
Vágólapra másolva!
Ha szezonvégi foglalásokról van szó, sokan elkerülik az osztrák síterepeket, mert a hó nem tart olyan sokáig, mint a magasabban fekvő francia pályákon. Pedig az országnak van néhány kitűnő síparadicsoma, amelyek akár májusig működnek.
Vágólapra másolva!

Fraser Wilkins síguru a következő öt osztrák sípályát ajánlja azoknak, akik az utószezonban akarnak hódolni szenvedélyüknek.

Obergurgl az egyik leghóbiztosabbnak tartott nem gleccseres síterep az Alpokban, így tökéletes a tavaszi síelésre. Normál években minden szinten jól fedett hóval az április 28-ig tartó szezon végéig. Kezdőknek és középhaladóknak ajánlott. Az üdülőhely 1930 méter magasan van, az összesen 110 kilométernyi pálya 1795 és 3080 méter között húzódik.

Ischgl üdülőhelye csupán 1400 méter magasan fekszik, ennek ellenére itt van Ausztriában a legtöbb lehetőség 2000 méter felett síelni. Ezért május 1-ig nyitva vannak. Ráadásul a visszaúttal sem lehet, gond, mert három igen jó lift visz le a bázishoz. Összesen 238 kilométernyi pályán lehet itt síelni, amelyek leginkább a középhaladóknak ajánlottak.

Forrás: Wikimedia Commons
Ischgl pályái tavasszal is hóbiztosak

Sölden nagy előnyét két gleccsere jelenti, amelyek még rossz évben is nagy területen garantálják a jó hóminőséget , de vannak nem gleccseres pályái is. Az egyetlen hátránya az lehet, hogy a visszaút néha használt vagy egyenetlen terepen történik, de itt is van lift. Maga az üdülő 1380 méter magasan van, a 150 kilométernyi pálya 1350 és 3340 méter között húzódik. A központ pedig május 4-ig üzemel, és középhaladóknak ajánlott.

Mayrhofen önmagában nem férne be a top 5-be, de közelsége Hintertuxhoz mégis alkalmassá teszi erre. Mayrhofennek van néhány viszonylag hóbiztos pályája, de Hintertuxnál található Európa egyik legnagyobb és legváltozatosabb gleccsere, amely még késő tavasszal is síelhető. A két üdülőhely 630, illetve 1500 méter magasan van, a pályák 630 és 2500, illetve 1500 és 3250 méter között húzódnak. A 159 kilométernyi pályával rendelkező Mayrhofen már április 14-én bezár, de a 86 kilométeres Hintertux egész évben üzemel. Középhaladóknak ajánlott.

Az 1450 méter magasan fekvő Lech és társa, az 1720 méteren található Zürs nem gleccsernek köszönheti sípályáit, de ez a leghavasabb fontos síközpont az Alpokban. Mivel kevés pálya van 2500 méter felett, ezért inkább a reggeli síelés ajánlott, délutánra már latyakos lehet áprilisban. Az összesen 122 kilométernyi, középhaladóknak ajánlott pálya 1450 és 2650 méter között húzódik, a centrum április 23-án zár.

Öt kevéssé ismert osztrák síközpontról egy korábbi cikkünket itt olvashatja.