Vágólapra másolva!
Manapság nem ritka, ha egy védő gólerősebb a csapat bármelyik csatáránál. Elég csak Vanczák Vilmosra gondolni, aki a svájci Sionban támadókat megszégyenítően ontja a gólokat, de Barcelonában is van olyan védő, aki eredményesebb, mint a csapat egyik csatára. A szerzett gólokat tekintve Vanczák beférne a Barcába is.

Steven Vitória - Ricky van Wolfswinkel

Európában, a jelenlegi szezonban a portugál Estoril középhátvédje, Steven Vitória a leggólerősebb védő. A kanadai származású, de egykori portugál korosztályos válogatott (2007-ben szerepelt az U20-as világbajnokságon is) az aktuális idényben hét gólt ért el a portugál bajnokságban, amivel holtversenyben a hetedik a góllövőlistán, a képet persze kissé árnyalja, hogy a hét találatból ötöt tizenegyből szerzett.

Forrás: AFP/Miguel Riopa
Steven Vitória (sárgában) AFP/Miguel Riopa

Vitória például ugyanannyi gólt szerzett, mint a Sporting holland középcsatára, Ricky van Wolfswinkel. A holland csatár az előző szezonban 14 gólig jutott, és sztárklubok egész sorával hozták kapcsolatba, az idén ehhez képest gyengén szerepel.

Vanczák Vilmos - a teljes svájci élvonal

Az előző idény legtöbb gólt szerző hátvédje az európai első osztályokban egy magyar játékos volt. Az FC Sion védője, Vanczák Vilmos kilencszer talált be az ellenfél kapujába a svájci élvonalban, ami egyben azt jelentette, hogy a szezon során mindössze ketten szereztek több gólt nála a Super League-ben: az FC Basel két rutinos csatára, Alexander Frei és Marco Streller.

Forrás: AFP/Fabrice Coffrini
Vanczák Vilmos (pirosban) AFP/Fabrice Coffrini

A vert mezőnyben olyan játékosok szerepeltek, mint a Lille-t és a Marseille-t is megjárt, egykori francia korosztályos válogatott csatár, Matt Moussilou; a szezon közben a Wolfsburgba igazolt Giovanni Sio; a szintén csak fél szezont a svájci ligában töltő argentin Raúl Bobadilla; vagy a svéd válogatott támadó középpályás, Alexander Farnerud. Ami Vanczákot illeti, a rengeteg találat elsősorban a remek fejjátékának köszönhető, ugyanis nyolcat így szerzett - a szögleteknél és a szabadrúgásoknál rendszeresen előrement.A kilenc bajnoki gól mellett kétszer a kupában is betalált.

Charlie Mulgrew - Georgiosz Szamarasz

A Celtic az előző idényben nagy fölénnyel nyerte meg a skót bajnokságot, és ebben nagy szerepe volt az együttes balhátvédjének, Charlie Mulgrew-nak, aki alapember volt, és nem csak a védekezésből vette ki a részét. Az, hogy egy balbekk hat gólpasszt ad, még nem számít ritkaságnak, az viszont már annál inkább, hogy emellett nyolcszor maga is betalált.

Forrás: AFP/Graham Stuart
Charlie Mulgrew (zöld-fehérben) AFP/Graham Stuart

Mulgrew remek rúgótechnikáját mutatja, hogy kétszer szabadrúgásból volt eredményes, egyszer pedig távolról lőtt gólt. A nyolc találat már csak azért is figyelemre méltó, mert csapattársa, a görög válogatott Georgiosz Szamarasz csak négy gólt szerzett.

John Terry - Didier Drogba

Nagyon felemásra sikeredett az előző szezon a Chelsea számára, és ezt a legjobban alighanem Didier Drogba teljesítményével lehet bemutatni. Az elefántcsontparti támadó a Bajnokok Ligájában fantasztikus teljesítményt nyújtott, nyolc meccsen hatszor volt eredményes, és gólt fejelt a döntőben is. A Premier League-ben azonban már korántsem termelt így, 24 bajnokin mindössze öt találatig jutott. A bajnokságban tehát kevesebb gólja volt, mint a csapat középhátvédjének, John Terrynek, ő ugyanis hat gólt ért el, ennek a felét szerezte fejjel.

Forrás: AFP/Ian Kington
John Terry AFP/Ian Kington

Adriano Correia - Pedro

Furcsa képet mutat az FC Barcelona házi góllövőlistája ebben a szezonban. A bajnokságban a katalán csapat eddig 83 találatot szerzett, amelynek majdnem felét, 39 gólt egymaga Lionel Messi jegyez. A csapat negyedik legeredményesebb tagja a szélsőhátvéd Adriano Correia, aki amolyan fregoliember, ebben a szezonban játszott már középső védőt, jobb- és balhátvédet is.

Forrás: AFP/Josep Lago
Adriano Correia AFP/Josep Lago

Ez azonban cseppet sem zavarta abban, hogy öt gólt is szerezze, pedig mindössze 16 bajnokin vetették be, és összesen 958 percet töltött a pályán. Ezzel szemben a kifejezetten támadó szerepkörben, általában jobbszélsőként futballozó Pedrónak 1751 perc alatt szintén csak öt gól jött össze - igaz, mellette adott kilenc gólpasszt is.

www.globalsoccerapp.com