Rákaptak a befektetők a német vegyiparra

Vágólapra másolva!
A szingapúri Temasek Holdings is bevásárolna a tőzsdére igyekvő német Evonik vegyipari óriásban a Reuters értesülései szerint. Az 5 százalékos csomag több mint 600 millió eurójába kerülne az állami alapkezelőnek. A legutóbbi információk szerint az Evonik április környékén léphet a frankfurti parkettre, ha minden jó megy.
Vágólapra másolva!

5 százalékos részesedést vásárolna a szingapúri Temasek Holdings állami alapkezelő a német Evonik vegyipari cégben - írja a Reuters az ügylethez közel álló, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. Az ázsiai befektetők több mint 600 millió eurót költene az éppen tőzsdére igyekvő cég kisebbségi csomagjára. A legutolsó információk szerint a második negyedév elején kerülhet sor az IPO-ra. A német Wirtschaftswoche információi szerint a Temasek és az Evonik képviselői már is egyeztek a tranzakcióról, ugyanakkor a felek elutasították az ügylet megerősítésének kommentálását.

Mi az IPO?

Az angol initial public offering rövidítése, elsődleges tőzsdei kibocsátást jelent. Az IPO az az eljárás, aminek keretében egy zárkörű részvénytársaság részvényei széles körben elérhetővé válnak a tőzsdén keresztül. Általában jegyzési szakasszal kezdődik a folyamat, ahol a kibocsátást szervező befektetési bankok összegyűjtik és összesítik a részvényből vásárolni kívánó befektetők igényeit. A felkínált mennyiség és az ajánlatok alapján kialakuló egyensúlyi ár lesz a jegyzési ár, az IPO-ban résztvevő befektetők ezen az áron kapják meg a részvényeket. A jegyzés lezárultát követően kezdődik meg a tőzsdei kereskedés a részvényekkel, ugyanúgy, mint bármely más, tőzsdére már bevezetett részvénnyel.



A vegyipari óriás tőzsdei bevezetése nemrégiben került ismét terítékre, amikor is a két nagytulajdonos, a CVC Capital Partners és a RAG Foundation bejelentette, hogy 10 százalékot meg nem haladó részesedéstől vált meg a Bloomberg szerint. Előbbi 75, utóbbi pedig 25 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezett az ügyletet megelőzően a vegyipari cégben.

Forrás: [origo]

A tranzakció mintegy 14 milliárd euróra értékelte az Evonik piaci kapitalizációját, amivel a két vegyipari DAX komponens közé lenne sorolható, ugyanakkor az európai vegyipari cégeket lefedő Bloomberg Europe 500 Chemicals Indexben a nagyobb cégek közé tartozna. Két hazai versenytársa közül a BASF 67,2, míg a Lanxess 5,2 milliárd eurós kapitalizációval rendelkezik.

Forrás: [origo]