Afrikában terjeszkedik a kínai olajmamut

Vágólapra másolva!
Sikerült megállapodnia a legnagyobb kínai olajvállalatnak és az olasz Eninek afrikai gázmezők adásvételéről. A megállapodás értelmében 4,2 milliárd dollárért veszi meg a China National Petroleum Corp. az olasz társaság egyik gázmezőjének a 20 százalékát. Az Eni közel 3 százalékot tudott emelkedni a csütörtöki kereskedés során, de ebben szerepe volt annak is, hogy megnövelte a kitermelési céljait a vállalat.
Vágólapra másolva!

Megállapodott Kína legnagyobb olajvállalata, a China National Petroleum Corporation (CNPC) és az olasz Eni olajtársaság, hogy a kínai cég 4,2 milliárd dollárért megvásárolja az Eni egyik mozambiki gázprojektjének egy részét. A CNPC ennek keretében egy gigantikus méretű gázmezőhöz fér hozzá az olasz vállalattal, mivel a jelenlegi becslések szerint 75 ezer milliárd köbmétert rejt a terület. Szemléltetésképpen, a területen több gázt lehet kitermelni, mint amennyi bizonyított gáztartalékkal Norvégia rendelkezik.

A lehetséges ügylet részleteit már a múlt héten is pedzegették nem hivatalos információk szerint, akkor azonban a két vállalatnál nem kívánták kommentálni az értesüléseket. A társaságok már fél éve tárgyalnak az üzletről, azonban megállapodást ezidáig nem sikerült elérniük.

A CNPC és számos más kínai olajtársaság az óriási kínai nyersanyagigény miatt próbálja megvetni a lábát a gigantikus olaj és gázmezőket rejtő Afrikában, hogy a növekvő keresletüket ki tudják elégíteni. Mozambik jelenleg 250 ezer köbméter gázmezővel rendelkezik, melyek akár a világ mostani fogyasztását két éven keresztül fedeznék.

A CNPC vállalatnak ez lehet minden idők legnagyobb Kínán kívüli beruházása, de a befektetés az idei év legnagyobb tranzakciója lehet, melyet egy ázsiai cég hajt végre.

Az Eni és a kínai társaság számos költséget meg tud majd osztani, ráadásul szorosabb is lehet köztük a viszony. Az Eni Kínában a CNPC-vel közösen kutat majd palagáz után az egyik legnagyobb mezőn. A jövőbeli esetleges kitermelési szerződésekről később állapodnak majd meg a vállalatok.

Növekedhet az idei kitermelés

Az Eni a 4,2 milliárd dolláros tranzakció bejelentése mellett még tartogatott meglepetést. A legnagyobb olasz olajcég arra számít, hogy 2016-ig évente 4 százalékot meghaladó mértékben nőhet a kitermelés, holott korábban csak 3 százalékos bővüléssel számoltak.

A Barents-tengeren, Oroszországban, Kazahsztánban és Távol-Keleten is több új projektet indít, melyek növelik a vállalat nyersanyag termelésének nagyságát. Az előrejelzés szerint 2016-ra közel 2 millió hordóra nőhet a napi teljesítmény.

Forrás: [origo]

Az Eni jól reagált a csütörtöki fejleményekre, közel 3 százalékos pluszt tudott elérni.

Eni napi grafikon (Milánó)

Forrás: [origo]