Görögországban ment bankot a "kanadai Warren Buffett"

Vágólapra másolva!
Görögország legnagyobb hitelintézetével hozták szóba a "kanadai Warren Buffettként" emlegetett Prem Watsa által irányított Fairfax Holdingot. A befektetési társaság a National Bank feltőkésítésében vállalna szerepet a hírek szerint. 
Vágólapra másolva!

Sajtóhírek szerint többek között a kanadai Fairfax Holding is beszállna Görögország legnagyobb hitelintézetének tőkeemelésébe. A National Bank mellett Görögország további három nagybankjánál kell tőkét emelni áprilisban, hogy kipótolják a rossz hiteleken és kötvényeken elért veszteségeket. A görög központi bank becslése szerint a National Bank esetében legalább 16 milliárd eurós tőkeemelésre lesz szükség.

Az Európai Unió és az IMF összesen 27,5 milliárd eurót tettek félre, amiből a bankok által újonnan kibocsátott részvényekből fognak vásárolni. Magánbefektetőknek legalább a kibocsátás 10 százalékát kell lejegyezniük, különben a hitelintézeteket államosítani fogják.

A Fairfax Holdingot az a Prem Watsa irányítja, akit nemes egyszerűséggel csak a "kanadai Warren Buffettként" emlegetnek. A kanadai befektetési alap korábban is részt vett már bajban lévő bankok feltőkésítésében, így nem meglepő, hogy most is ilyen területen próbálkoznak.

A társaság helyettes befektetési igazgatója úgy kommentálta a sajtóértesüléseket, hogy nem kommentálhatja a találgatásokat, de utalt arra, korábban például a Bank of Ireland esetében is részt vettek már tőkeemelésekben, és az speciel egy igen sikeres befektetésnek bizonyult.

A "kanadai Warren Buffett" többször bizonyította már befektetési intelligenciáját. Korábban az Egyesült Államok másodlagos hitelpiacának összeomlásán kaszált nagyot a kanadai guru, majd pedig a sokak által lesajnált Blackberry részvényeiben látott fantáziát. Jelenleg a Fairfax 9,9 százalékos részesedéssel az okostelefon gyártó legnagyobb tulajdonosa.

Warren Buffett

1930-ban Omahában született Warren Edward Buffett néven. Az apja brókerként és kongresszusi képviselőként dolgozott és már 11 éves korában részvényeket vásárolt az apja cégénél. 19 évesen kapott bachelor diplomát Nebraska-Lincoln Egyetemen, később pedig a Columbia Business Schoolon folytatta tanulmányait.

Warren Buffett a világ egyik leggazdagabb embere, aki a klasszikus értékalapú befektetések híve, befektetéseit sok esetben akár 5-10 vagy akár 20 évig is megtartja. A neve összeforrt a Berkshire Hathaway nevű holding céggel, melynek rengeteg érdekeltsége van különböző iparágakban. Warren Buffett 1962-ben vette át a cég irányítását, amikor még 18 millió dollár volt a cég piaci értéke és a textiliparban tevékenykedett. A társaság később profilt váltott, a fő tevékenysége a biztosítás, az Egyesült Államokban elsődleges biztosítóként, míg világszinten viszontbiztosítóként működik a Berkshire. Ezen kívül a cég portfóliójába tartozik még vasúttársaság, a Procter & Gamble, a Visa, a Johnson & Johnson, a Kraft Foods, a GE, az IBM, a Wells Fargo vagy éppen a Coca Cola.



A National Bank árfolyama 2009-ben még a 25 eurós szintet is ostromolta, azonban a válság kirobbanása óta a görögökkel kapcsolatos problémák felszínre kerülését nagyon megsínylette a részvény árfolyama. Jelenleg 1 eurós szint alatt kereskednek a részvénnyel az athéni tőzsdén.

National Bank (Athén)

Forrás: [origo]