Nagyot bukik a világ leggazdagabb embere

Vágólapra másolva!
Lecsúszhat a világ csúcsáról a mexikói Carlos Slim, ha tovább vegzálják cégbirodalmát a hatóságok, miközben a Microsoft alapítója, és korábban már a dobogó legfelső fokán is megfordult Bill Gates ezen a szinten hajszálnyinak számító 184 millió dollárral maradt le az első helyről.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt egy évben egyszer sem látott szűkre apadt a különbség a világ első két leggazdagabb emberének vagyona között, az első helyen álló Carlos Slim (a vagyona 67,8 milliárd dollár, azaz közel 15 800 milliárd forint) és a második helyen toporgó Bill Gates (67,6 milliárd dollár) között csupán "aprópénz", 184 millió dollár volt a különbség a hét végén (ez az aprópénz persze egy kisebbfajta magyar költségvetési tétel nagyságrendjének, közel 43 milliárd forintnak felel meg).

A Bloomberg milliárdosokat összefoglaló indexe alapján egyébként az elmúlt héten a világ leggazdagabbjai összesen mintegy 17,9 milliárd dollárt buktak vagyonukból, dacára annak, hogy a tőzsdék jellemzően emelkedéssel zárták a hetet, bár a talán legfontosabb mércének tekintett S&P500 nem tudott új történelmi csúcsot ütni.

Mostanában a leginkább a régóta a dobogó legfelső fokán dorbézoló mexikói "telekom mogulra", Carlos Slimre jár rá a rúd. Ahogy már az Investor.hu hasábjain is sokszor beszámoltunk róla, a mexikói üzletembernek nemcsak az európai nagy bevásárlásai nem sültek el jól a távközlési szektorban, de még anyapiacán is keményen szorongatják a piacot egyértelműen domináló zászlóshajóját, az America Móvilt. A szabályozási változások akár a cég feldarabolásához is vezethetnek.

A Microsoft legendás alapítója, és időközben visszavonult elnöke, Bill Gates mögé harmadiknak a leggazdagabb európai, az Inditexet tulajdonló Amancio Ortega zárkózott fel nemrégiben (cége ugyanakkor a héten megjelent negyedéves gyorsjelentésében a várakozásoktól elmaradó teljesítményről számolt be), mintegy 900 millió dollárral maga mögé utasítva a tőzsdés szemmel leginkább példaképnek tekinthető "omahai bölcset", Warren Buffettet is.

A Bloomberg milliárdos indexét egyébként napi rendszerességgel frissítik, így folyamatosan nyomon lehet követni a leggazdagabbak becsült vagyonának alakulását.


Forrás: Bloomberg Billionaires