"Ilyen intézkedéseket csak diktatúrákban látni"

Vágólapra másolva!
Alapjaiban rendülhet meg a bizalom az európai betétbiztosítási rendszerrel szemben, véli a legtöbb elemző, miután a Ciprusnak folyósítandó mentőcsomag feltételeként megadóztatnák az országban található betéteket. A tervezett mentőcsomaggal kapcsolatban a legtöbb szakértő egyértelmű nem tetszését fejezte ki, a Jefferies elemzője szerint "ilyen intézkedéseket legfeljebb egy Afrikában lévő diktatórikus rezsimtől lehet várni, nem az eurózóna egyik tagállamától". A banki bizalomra nézve az EU, EKB és IMF tervezete katasztrofális hatással lenne.
Vágólapra másolva!
JEFFERIES: Mint egy diktatúrában

Óriási és ijesztő kockázatokról beszélt David Zervos, a Jefferies elemzője. Zervos szerint az intézkedéssel lényegében meglepetésszerű támadás érte az egyszerű betéteseset, mint mondta, "ez egy nukleáris háború a megtakarítások és a vagyon ellen".

"Ilyen intézkedéseket legfeljebb egy Afrikában lévő diktatórikus rezsimtől lehet várni, nem az eurózóna egyik tagállamától" - mondta az elemző, kiemelve hogy a betétesek vélhetően komolyan elgondolkoznak majd, melyik banknál tartják a pénzüket. Zervos szerint a betétek biztonságának megkérdőjelezése komoly pénzkimenekítéssel járhat az eurózóna tagállamaiból.

GOLDMAN SACHS: Precedens értékű döntés

Francisco Garzarelli a Goldman Sachs elemzője szerint az intézkedés két fő hatással járhat. Az egyik, hogy a mentőcsomag összetételének módosítása és a betétesek bevonása a teherviselésbe lényegében az ország adósságszintjének csökkenéséhez vezet. Az IMF ugyanis egy 17 milliárd eurós hitelcsomagot már nem tartott elfogadhatónak, mivel az adósságállomány túl nagyra duzzadt volna.

Másrészről a tehermegosztás hatására a befektetők és hitelezők is jobban odafigyelnek majd bankjuk megválasztására, ezzel növelve a kisebb bankok forrásköltségét. Az alacsonyabb tőkemegfelelési rátával rendelkező bankok helyzete tehát gyengülhet a jövőben.

Ezzel együtt az elemző kiemelte, hogy az intézkedés precedens értékű lehet, és komoly változást gyakorolhat a betétesek viselkedésére. "A legnagyobb kérdés, hogy az olyan periféria országok, mint Spanyolország, betétesei hogyan fogadják a hírt, miszerint akár az ő pénzük is veszélyben lehet egy jövőbeni esetleges mentőcsomag összeállításakor" - mondta Garzarelli.

JPMORGAN: A bizalomnak vége

Ördögi kör alakult ki a betétesek, a bankok és a kormány között az államadóssággal kapcsolatban. Mivel az államadósság nagy része a bankok kezében van, ezért a betétesek pénzéből finanszírozott mentőcsomag is növeli az államadósságot.

A JPMorgan szerint továbbá az intézkedés komolyan megrendítheti a bizalmat az európai betétbiztosítási rendszerrel kapcsolatban, mint hangsúlyozták "a jelenlegi betétbiztosítási rendszerek olyan erősek, amennyire a mögöttük álló országok". Az európai integráció alapját képező tőkeáramlások mértéke a spanyol és olasz bankokban is jelentősen csökkenhet.

BARCLAYS: Ciprus egyedi eset

Semmi ok a pánikra, mivel a ciprusi bankok helyzete teljesen eltérő az európai országok bankjainak helyzetétől, mondta a Barclays. A ciprusi bankok hatalmas részét teszik ki az ország gazdaságának, ugyanez sem Spanyolországról, sem Olaszországról nem mondható el, illetve ezen országok bankjai jobb tőkemegfelelési mutatókkal is rendelkeznek.

A bank azonban kiemelte, hogy a befektetőknek fokozottabb figyelemmel kell lennie az európai országok kötvényhozamának alakulásával kapcsolatban.

EL ERIAN: Az EKB mindent megtesz az európai egységért

Szoros eredményt vár az üggyel kapcsolatos ciprusi parlamenti szavazáson Mohamed El-Erian, a Pimco vezérigazgazója. El-Erian szerint az intézkedés komoly jelzés az nehéz helyzetben lévő európai országoknak, miszerint az EKB teljes mértékben mögöttük áll, és mindent elkövet az eurózóna egyben tartására. Ezzel együtt a betétesek vagyonának elkobzása olaj lehet a tűzre, rendkívüli mértékben megnövelve a társadalmi elégedetlenséget az országban.

TCHIR: 1400-ig eshet az S&P 500

Meg kell győznie a befektetőket az Európai Uniónak arról, hogy a ciprusi mentőcsomagnál alkalmazott feltételek egyedi esetek, és hosszútávon a betétesek érdekeit szolgálják, mondta Peter Tchir, a TF Markets Advisor alapítója.

A befektető bár nem számít a többi európai országtól hasonló, betétekre kivetett adókra, véleménye szerint ezzel a precedenssel megalapozhatják esetleges későbbi hasonló intézkedéseiket, vagyis a betétesek teljesen jogosan aggódhatnak a megtakarításaik iránt.

Az alapító ezzel együtt kitért az intézkedések amerikai piacokat érintő hatásaira is, a véleménye szerint a túlértékelt S&P500 akár 1400 pont közelébe is eshet a globális piacokon megjelenő bizonytalansági hullám következtében.

Az S&P 500 árfolyama

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az arany lehet a menedék

Profitálhat viszont az arany a ciprusi mentőcsomag által okozott zűrzavarból. Warren Gilman, a CEF Holdings vezérigazgatója szerint bár hosszú távú pozitív hatás nem várható a helyzettől, az idei 4 százalékos visszaesés némileg korrekcióra kerülhet az elkövetkező napokban. A lendület azonban már a hét utolsó napjaira elfogyhat.

Ric Spooner, a CMC Markets elemzője szerint az elkövetkező napok reakciói határozhatják meg a középtávú trendet az arany piacán. Véleménye szerint az 1635 dolláros szint áttörése lehet a kulcskérdés, ami egy komolyabb rallit is előre vetíthet.

Még ennél is optimistább volt Tom Price, a UBS nyersanyagpiaci elemzője, aki szerint a következő hetekben 1600-1700 dollár között fog mozogni a nemesfém árfolyama. "A bizonytalanság jelentős támogatásul szolgálhat az arany számára a következő napokban, illetve hetekben" - mondta Price.


Az arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]