Vágólapra másolva!
Másfélszeresére emelhetné az Apple a negyedéves osztalékot, derült ki a Bloomberg legfrissebb felmérése alapján. Az óriási készpénz állománnyal rendelkező technológiai cég ezzel jelentősen növelhetné árfolyamát, amit jól mutat az adatok közzététele után mutatkozó erőteljes emelkedés az árfolyamban.
Vágólapra másolva!

Akár 56 százalékkal is megemelhetné az Apple a jelenlegi 2,65 dolláros negyedéves osztalékfizetését, derült ki a Bloomberg felméréséből. Az Apple osztalékfizetésével kapcsolatosan megkérdezett hat elemző 3,31-5,3 dollár (átlag: 4,14 dollár) közé teszi a lehetséges negyedéves osztalék mértékét, ami az átlaggal számolva éves szinten 15,7 milliárd dolláros osztalékkifizetést jelentene a cég számára.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója tavaly március 19-én jelentette be, hogy 17 év után újból osztalékot fizet a cég. Mivel a legtöbb cég évente csak egyszer változtat osztalékot, sokan úgy gondolják, hogy 2013. március 19-én osztalékemelésre kerülhet a sor.

Amennyiben az Apple valóban ilyen mértékben megemelné az osztalékot, akkor jelentősen megnövekedne a cég osztalékhozama (az osztalék és az árfolyam hányadosa), a korábbi 2,4 százalékról 3,6 százalékosra (jelenlegi árfolyam: 451,1 dollár) emelkedhetne, így a mutató értéke az 500 legnagyobb amerikai vállalatot tömörítő S&P500 index szereplő cégek 86 százalékánál magasabb lenne. Ha csak a technológiai szektort nézzük, akkor a legnagyobb osztalékhozamú részvények között szerepelhet az Apple.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az Apple az utóbbi időben jellemzően a részvényesek célkeresztjében található, mivel a cég közel 140 milliárd dolláros szabad készpénzállománnyal rendelkezik. Számos befektető, köztük David Einhorn is különféle javaslatokat fogalmazott meg a menedzsment felé, hogy felszabadítsák a cégnél lévő hatalmas készpénz állományt, akár 150 dollárral is magasabbra tornázva az árfolyamot.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Miért nem akar fizetni a menedzsment?

Az Apple osztalékfizetése körüli hajcihő kiváló példája a tankönyvekben csak megbízó-ügynök konfliktusként bemutatott jelenségnek. A menedzsment lényegében a részvényesek alkalmazottja, mégis markánsan eltér az érdekük: a készpénz kifizetése helyett a vezetőkenk inkább az a célja, hogy a hatalmas készpénzállománnyal túlbiztosítsa a cég gördülékeny működését, és ezáltal a saját vezetői sikereit.

A túlzott készpénzállomány ugyanakkor nem szolgálja a részvényesek érdekét, hiszen ha kézhez kapnák akár osztalék, akár részvényvisszavásárlások formájában, akkor a zéró hozamot hozó pénzpiaci eszközök helyett akár jövedelmezőbb módon is befektethetnék. A menedzsment kellően rugalmas és szabad működését biztosító szabályok miatt ugyanakkor a részvényesek a közgyűlésen leadott szavazatukkal tudják befolyásolni az ügy menetét.

Az Apple példája több szempontból is extrém: a menedzsment hozzáállása szélsőségesen konzervatív a készpénztartalék felhalmozása terén, a készpénzállomány az Apple hatalmas méreteinél fogva egészen elképesztő nagyságúvá vált, ráadásul az Apple kimagasló profitabilitása és készpénztermelő képessége révén továbbra is elképesztő ütemben bővül.

Az Apple vezetése valószínűleg azért igyekezett minden módon elkerülni az osztalékfizetést az elmúlt években, mert a társaság a kilencvenes évek elején a csőd szélén táncolt, hajszálon múlott a túlélés Steve Jobs visszatérte előtt. Ez az élmény mélyen megmaradt még a veszély elmúltával is, a menedzsment ragaszkodik a működés biztonságát védő készpénzállományhoz.

Az Apple hatalmas készpénzállományának sajátossága, hogy jellemzően külföldön található, így egy esetleges osztalékfizetéshez való felhasználásuk jelentős adóterheket róna a cupertinói cégre. Idén azonban már az első negyedévben jelentős, 21 milliárd dolláros szabad készpénzáramlás keletkezett a cégnél, az elemzők az idei évben 40-42 milliárd dollárral számolnak, ami megalapozza az osztalékemelést.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az osztalékemelés, ahogyan arról korábban már beszámoltunk akár az árfolyam emelkedéséhez is vezethetne. Jól jelzi ezt, hogy az esetleges osztalékemelésről szóló hírek hatására hétfőn közel 3 százalékos pluszban zártak a részvények, annak ellenére, hogy a ciprusi helyzet miatt jelentős eladói nyomás volt a piacokon.

Az Apple árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]