Kielégíthetetlen a befektetők étvágya

Vágólapra másolva!
A befektetők étvágya továbbra sem csökkent az elmúlt hetekben, aminek köszönhetően a világ meghatározó gyorséttereminek részvényei történelmi magasságokba emelkedtek.  A Burger King nemrégiben újabb mindenkori csúcsot állított fel, de legnagyobb vetélytársának, a McDonald'snak sem kell sok ehhez.
Vágólapra másolva!

BURGER KING WORLDWIDE (NYSE): Továbbra is stabilan tör előre

Történelmi csúcsot ütött a Burger King árfolyama, ami jelenleg a 19 dolláros lélektani szinttel néz farkasszemet. Pozitívan értékelhető, hogy a cég árfolyama mindössze pár hónapos tőzsdei jelenléte alatt szinte folyamatosan az 50 napos mozgóátlaga felett helyezkedik el, kitűnő támaszként használva azt. Ezen kívül kedvező még az MACD emelkedő trendben való haladása is.

Amennyiben a jelenleg 17 dollárnál található emelkedő trendet letörné az árfolyam, akkor a 16,2 dollárnál húzódó támasz lehetne az árfolyam segítségére. Az MACD indikátor a közelgő hetekben akár eladási jelzéssel is szolgálhat. Átmenetileg megakadhat az emelkedő trend, az árfolyam jelenleg az ék tetejénél helyezkedik el, így a 18 dolláros szint könnyen tesztelésre kerülhet a következő napokban.

A Burger King árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]

MCDONALD'S (NYSE): Történelmi csúcs felé halad

Tavaly novemberben ismét emelkedő pályára állt a McDonald's árfolyama, idén pedig sikeresen törte át a nevezetes mozgóátlagokat. Ha sikeresen legyűri az árfolyam a 100 dollárnál lévő ellenállását, akkor megcélozhatná a 102 dollárnál lévő történelmi csúcsot is. Egyelőre a hegymenetet támogatja az RSI és az MACD emelkedő trendje, valamint az MACD nemrégiben adott vételi jelzése is.

Lefordulás esetén 94,5 dollárig eshet vissza az árfolyam, ahol komolyabb támasz található, valamint az 50 napos mozgóátlag is ennek a szintnek a közelében helyezkedik el. Ha a zuhanás nem állna meg itt, akkor a 200 napos mozgóátlag 90 dollár közelében lehet a részvények menedéke.

A McDonald's árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]

DUNKIN' BRANDS GROUP (Nasdaq): 50 naposról pattanhat

Újabb történelmi zárócsúcsot állított fel a fánkjairól híres cég az elmúlt napokban 38 dollár felett. Az árfolyam azóta az 50 napos mozgóátlagig csúszott vissza, ahonnan felpattanás esetén ismét a csúcsszintnek feszülhet neki. Áttörése esetén a 40 dolláros mindenkori csúcsot is megdöntheti a papír, míg a 123,6-os Fibonacci-vonal szerint pedig a 40,7 dolláros szintet is megcélozhatja.

Nem túl kedvező fejlemény, hogy az árfolyam és a főbb indikátorok között is divergencia áll fenn, azaz előbbi emelkedése ellenére utóbbiak csökkennek. A jel a trend fordultát vetítheti előre. Ebben az esetben az 50 napos mozgóátlagra érdemes figyelni, melynek letörése során a 35,9 dolláros szintre szegeződhet a befektetők figyelme a 76,4-es Fibo alapján. Szintén fontos menedéknek ígérkezik a 33 dollár közelében lévő 50-es Fibo, ezt nemsokára a 200 napos mozgóátlag is megerősíthet.

A Dunkin' Brands árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.

Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.

A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.

Mi az az MACD?

Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.

Mi az RSI?

Az RSI az angol Relative Strenght Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.

Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.

Az RSI indikátor esetében gyakran vizsgálják a technikai elemzők, hogy az árfolyammal együtt mozog-e, vagy más utakon jár. Ha az árfolyam új lokális csúcsot ér el, de az indikátor a korábbi lokális csúcstól alacsonyabb szinten ér el csúcsot, akkor divergenciáról beszélünk, ami sokszor trendfordító szokott lenni.

Mi az a Bollinger-szalag?

Olyan volatilitás alapú indikátor, mely egy 20 periódusú mozgóátlagból és két másik vonalból áll. A felső szalag esetében a középsőhöz hozzáadjuk szórás kétszeresét, míg az alsóból levonjuk azt.

Ha a szalagok összeszűkülnek az azt mutatja, hogy az árak ingadozása, a volatilitás alacsony a piacon. Tág szalagok ennek az ellenkezőjét jelzik. Jó jelnek tekinthető, ha az árfolyam rátapad a szalagra, de ha kívül kerül, akkor sok esetben korrekció következhet. Amennyiben a kurzus megérintette az egyik szalagot nagy valószínűséggel a másikat is megfogja.