Báránycomb ötven gerezd fokhagymával

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: nettó 15 perc, bruttó 3 óra

Alapanyagok:

  • másfél kiló csont nélküli báránycomb, lezsírozva, felgöngyölve, megkötözve
  • frissen őrölt bors
  • két kanál liba- vagy kacsazsír
  • egy szeletelt sárgarépa
  • egy nagy fej felszeletelt vörös-hagyma
  • negyed kiló felkockázott füstölt sonka
  • fél liter száraz vörösbor
  • hét deci szárnyas-alaplé
  • egy hosszú csík narancshéj, fehér része nélkül
  • ötven lehámozott fokhagymagerezd
  • két kanál vaj két kanál liszttel összegyúrva
  • csokorba (gézzacskóba) összekötve hat szál zöld¬petrezselyem, egy babérlevél, négy szál friss majoránna és hat szál friss kakukkfű
  • a tálaláshoz fekete és zöld olajbogyó

A húst a sárgarépa, a hagyma és az apró kockára vágott füstölt hús társaságában körülbelül húsz percig sütögetjük, gyakran megforgatva. Felöntjük a borral és az alaplével, beletesszük a fűszercsokrot, majd lefedjük és berakjuk a száznyolcvan fokos sütőbe. Háromnegyed óra eltel¬tével hozzátesszük a fokhagymát és további fél óráig sütjük, illetve amíg a hús kellőképp megpuhul. Akkor kivesszük a húst, levét beforraljuk, hozzátesszük a lisztes vajat, ezzel addig főzzük tovább, amíg a kívánt sűrűség elő nem áll. Közben leszedjük a húsról a kötelékeket, szeleteljük és tálra rendezzük a pecsenyét, leöntjük a kész mártással, végül az olajbogyóval körbe¬rakjuk.