Vágólapra másolva!
Puha fehér kenyér, gyöngyháznyelű bugylibicska, paradicsom és paprika, szól a romantikus ökölszabály, de a szalonna egyrészt nemzetközi, másrészt forrón is jó, pont, mint a szerelem.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc
Forrás: Táfelspicc

A carbonara spagetti

Az már örökre így marad, hogy itthon a tejszínes-tojásos penne is carbonara, pedig eredetileg ez egy tojásos spagetti tokaszalonnával, esetleg rengeteg frissen őrölt borssal. Krémességét a tojás adja, nem holmi tejszín, egyszerű, olcsó, mégis talán a legtöbbet félreértelmezett fogások egyike. A szalonna az egyik fontos eleme, amely eredetileg és optimális esetben ma is guanciale, egy sózott, érlelt, nem füstölt tokaszalonna.

Szalonnás-szarvasgombás pizza

Olaszország érlelt szalonnával és szarvasgombával is rendelkező vidékeinek - pl.Toszkána- itt-ott előforduló pizzája. A pizzatésztát leheletvékonyra szelt szalonnával fedik be és miután megsült, friss szarvasgombát reszelnek rá. Legjellemzőbb Carrara-Massa vidékén, ahol a márványbányák között található kis falu, Colonnata sózott, rozmaringgal és koriandermaggal, márványszarkofágokban érlelt szalonnáját használják fel hozzá. Azon a vidéken járva feltétlenül ki kell próbálni.

Túrós csusza

A cukorral, vagy cukor nélkül kérdés felvetése előtt megegyezhetünk abban, hogy csakis füstölt szalonnából frissen kisütött apró töpörtyűvel ehető. Rengeteg, frissen kisütött apró töpörtyűvel. És harcsapörkölttel.

Cigánypecsenye

Semmiben sem koncentrálódik jobban a zsír, a sertéshús, a füst és a fokhagyma szeretete, mint ebben a fogásban. Ha kellőképpen vastag, és kellőképpen veszélyesen rozé a tarja, csípős és friss a fokhagyma, édes a paprika és igazi füstön készült a szalonna, akkor nincs még egy ilyen egyszerű étel, ami ekkora élményt jelentene.

Forrás: Táfelspicc
Forrás: Táfelspicc

Paté de campagne

Klasszikus francia pástétom, amelyben darált húsok keverednek nagy darab koncokkal, májdarabokkal, zöld pisztáciával, méretes zsírkockákkal, finom fűszerekkel és elmaradhatatlan konyakkal. Elkészítése macerás, de a végeredmény fenséges. És gyönyörűszép.

Forrás: Táfelspicc
Forrás: Táfelspicc

Dongpo kedvence

Aki járt már valódi kínai fogásokat felszolgáló étteremben, láthatta az étlapon ezt a közel évezredes, Dongpo kormányzónak köszönhető, Csöcsiang tartományból származó fogást. A bátrabbak már meg is kóstolták a kormányzó kedvencét, ami egy csillagánizsos, főzőborban remegős vajjá főzött hasalját takar. A recept olyan egyszerű, hogy otthon is nekifoghatnak, de befogadásához feltétlenül imádni kell a cubákokat.

Sült császár

Bár a sült császárban több a technológia, mint a recept, de akinek sikerült már roppanós bőrű és fröccsenő zsírú császárral megörvendeztetni a vendégeket, pontosan tudja, micsoda hatalmat jelent ezt a tudást birtokolni.

Abált szalonna

Talán kevés olyan étel van a magyar konyhában, amelynek tájegységnként eltérő technológiai változatai semmiféle konfliktust nem gerjesztenek. Ugyanis nem térnek el. Tokaszalonna abalében puhára főzve, bőven fokhagymázva, paprikázva. Béke, szeretet, boldogság, bárcsak tél lenne megint!

Szalonnás fagylalt

Egyszer már hírt adtunk róla, hogy a Burger King tavaly nyáron képes volt előrukkolni egy sült szalonnával díszített fagylaltkehellyel, ami ráadásul óriási siker volt. Ami ennél is súlyosabb, az a Bock Bisztróban időnként felbukkanó szalonnafagylalt, ahol a szalonna ténylegesen a fagylaltban van. Egyszer muszáj kipróbálni ezt is, nincs mese.

BLT szendvics
Ami nekünk a rántott húsos szendvics, az az angolszász világnak a BLT, azaz bacon, lettuce, tomato, magyarul császárhús, saláta, paradicsom. Ha jók az alapanyagok, minden benne van, amivel elmegy az a fejlődő, vagy fejlett szervezet.

Ha megkívánták a szalonnás ételeket, a linken találhatnak útmutatót a szalonnavásárláshoz.