Nagy bajt hozhat a fejünkre a ciprusi dráma

Vágólapra másolva!
Könnyen elkaphatják a ciprusi náthát a világ fejlődő országai. A Világbank vezetője szerint a ciprusi bankrendszer összeomlása a fejlődő országok pénzügyi piacait is eladási nyomás alá helyezné, ami egy sokkal pesszimistább jövőképpel kecsegtet, mint amit a napokban sok szakértőtől hallhattunk. A ciprusi mentőakció határideje egyre szorít, ha nem születik megállapodás a holnapi határidő előtt, az okozhat még hirtelen negatív meglepetéseket.
Vágólapra másolva!

Német politikusok szerint Ciprus méretét tekintve annyira kicsi, hogy az ország nem tud globális szinten is érezhető hatást gyakorolni a pénzpiaci folyamatokra. Nemcsak a németek, hanem úgy tűnik sokan mások is hasonlóan látják a kialakult helyzetet, hiszen a tőkepiacokon a kezdeti kisebb megingást követően már nem járt hatásokkal a ciprusi kálvária.

Miközben mindenki nyugodtan várja a holnapi határidőt, amikor az európai mentőcsamaggal kapcsolatos megegyezés hiányában az EKB lekapcsolja a lélegeztetőgépről a ciprusi bankokat, a Világbank vezetője szerint érdemes lehet óvatosnak lenni. A ciprusi események ugyanis fertőző hatással bírhatnak más, jelenleg szintén nagyon sebezhető európai országokban. A világazdaság ráadásul még nincs olyan erős helyzetben, hogy könnyen átvészeljen egy újabb, nagyobb pénzpiaci mozgásokkal járó eseményt.

A politikai döntéshozóknak ezért is kell nagy körültekintéssel eljárni, hogy a holnapi határidő előtt sikerüljön megegyezni a szükséges segélycsomag részleteivel kapcsolatban. Az EU akkor fog 10 milliárd neurónyi segítséget nyújtani, ha emellett 5,8 milliárd eurónyi forrást saját erőből teremt elő a görög összeomlás miatt bajba került Ciprus. A legfrissebb értesülések szerint ezt az ország úgy szeretné elérni, hogy a 100 ezer euró feletti bankbetéteket 20 százalékos egyszeri adóval sújtanák.