Leépít Franciaországban az Axa

Vágólapra másolva!
Az Axa csoport ingatlankezeléssel foglakozó vállalata csökkenteni szeretné franciaországi kitettségét, mivel a gazdasági környezet az utóbbi időben kedvezőtlenebbé vált, legfőképpen az adórendszerben történő változások miatt. A társaság vezérigazgatója azonban elmondta, hogy az ország ennek ellenére továbbra is meghatározó marad az Axa számára.
Vágólapra másolva!

Leépít francia kitettségéből az Axa

Az Axa Csoport, amely Európa második legnagyobb biztosítója és egyben a legnagyobb francia ingatlankezelő, csökkenti kitettségét Franciaországban a kedvezőtlen üzleti környezet és az alacsony gazdasági növekedés miatt, amit az állami költségvetési reformok, köztük a megszigorított adózási rendszer hátráltat leginkább.

Az Axa ingatlanokkal foglalkozó üzletága 42 milliárd értékű portfoliót kezel, melynek közel a harmada Franciaországban található. A vállalat a következő két évben a francia kitettség csökkentését tervezi, és néhány épületet illetően már meg is kezdte a tárgyalásokat az esetleges eladásokról.

Forrás: [origo]

Az Axa lépése azt mutatja, hogy a francia vállalatok és a nemzetközi befektetők is bizonytalanok az ország jövőbeni gazdasági helyzetével kapcsolatban, és sokan úgy vélik, a jelenlegi szocialista kormány az üzleti szférának nem kedvező gazdaságpolitikát folytat.

Pierre Vaquier az Axa Ingatlankezelő vezérigazgatója szerint Franciaország több probléma együttes hatásától szenved, ami kevésbé vonzó befektetési célponttá teszi az országot. A gazdasági fundamentumok gyengék, és kevesebb az átfogó reform, mint Európa más országaiban, így Franciaország "középszerű" gazdasággá válhat a jövőben, mondta el Vaquier. Az Axa így inkább olyan országokra kíván a jövőben koncentrálni, mint Németország, az Egyesült Királyság és a skandináv országok.

Adóemelések sújtják a leggazdagabbakat

A vezérigazgató szerint a tőkejövedelmeket sújtó adók növelése miatt a befektetők közép- és hosszútávon elkerülhetik az országot, és ez többek között az ingatlanpiacot is hátrányosan érinti, ami a magas kiadatlan területek számában és a bérleti szerződések lassabb növekedésében már érezhető is. A francia ingatlanok tervezett eladása ellenére Vaquier elmondta, hogy az ország továbbra is az egyik meghatározó piaca marad az Axa-nak.

A kiadás céljából vásárolt ingatlanbefektetésekre igénybe vehető adókedvezmények is csökkentek, valamint az első lakásvásárlók által igényelhető kamatmentes kölcsönök feltételei is szigorodtak. Az adóváltozások miatt vádolják a mostani kormányt azzal, hogy nem piacbarát politikát folytat, ami miatt sok vagyonos nagyvállalakozó és topmenedzser hagyta el már az országot. A kormány persze tagadja, hogy a megemelt adóteher állna az elvándorlás hátterében.

Francois Hollande ebben az évben összesen 20 milliárd értékű adóemelést tervez, azért hogy a költségvetés hiánya ne haladja meg az előzetesen kitűzött számot. Az ingatlanadót és a leggazdagabbakat sújtó vagyonadót már meg is emelték. A legmagasabb jövedelemadó kulcs mértékét 75 százalékra kívánta növelni az elnök, ezt azonban az Alkotmánybíróság tavaly év végén elmeszelte, de Hollande eltökéltnek látszik a leggazdagabbak nagyobb mértékű megadóztatásában.

Az Axa jelenleg 2,2 százalékkal emelkedik a jó nemzetközi hangulatban.

Az Axa árfolyama (Párizs)

Forrás: [origo]