Ezreket tesz lapátra a TNT Express

Vágólapra másolva!
Drasztikus költségcsökkentésbe fog a holland TNT Express, hogy sikerüljön a nehéz gazdasági körülmények közepette is nyereségessé tenni a szállítmányozási céget. A rendkívül veszteséges brazil és kínai operációt leépítik, és a relatíve erős EMEA térségbeli operációra fókuszál a cég. A TNT Expresst korábban a UPS is fel akarta vásárolni.
Vágólapra másolva!

220 millió euróval csökkentené működési költségeit a holland csomagszállító, a TNT Express 2015 végére, emellett 4000 fő elbocsátását is tervezi a cég az elkövetkező három évben. A cég menedzsmentje szerint az európai gazdasági környezet továbbra is bizonytalan, nehezen átlátható, ami természetszerűleg szorosan érinti a szállítmányozási iparágat, és ezen belül a TNT-t is.

A cég eladja kínai és brazil érdekeltségét is, hogy jobban fókuszálhasson azokra a piacokra, ahol versenyelőnyben van, így elsősorban Európára - közölte mai közleményében a TNT Express. A kínai üzletág értékesítése már folyamatban van, hamarosan le is zárulhat az ügy, míg a brazil leány eladását most kezdi előkészíteni a vállalat.

A brazil egység látványosan a leggyengébben teljesítő divízió volt 2012-ben, 304 millió eurós árbevétel mellett 72 millió eurós üzemi veszteséget halmozott fel. A cég egésze sem muzsikált valami fényesen, az 1,1 százalékos árbevételbővülés mellett 7,3 milliárd euró árbevételen az egyes tételek hatását korrigálva is csupán 188 millió euró üzemi eredményt könyvelhetett el, azaz az üzemi eredményhányada 2,6 százalék volt.

A cég törekvése, hogy az EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) térségre koncentráljon, érthető, hiszen a bevételek 63 százalékát adó üzletág messze kiemelkedett még a gyenge 2012-es teljesítményben is 6 százalékos üzemi eredményhányadával. A menedzsment várakozása szerint ha az európai gazdasági környezet stabilizálódik az előttünk álló években, akkor ezen a területen 8 százalékig emelkedhet ez az operatív margin.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A korábban a holland nemzeti postaszolgáltatásokat kínáló TNT-hez tartozó szállítmányozási céget 2011-ben választották külön a hagyományos postai levélszállítástól (a cég másik felét pedig átnevezték PostNL-re), és 2012 végén úgy tűnt, az egyik legnagyobb amerikai rivális, a UPS vásárolhatja fel 5,16 milliárd euróért, de az ügyletre végül nem sikerült versenyhatósági jóváhagyást szerezni. Az árfolyam vaskos zuhanással reagált a hírre, a részvény 8,3 euró környékéről 5 euró alá esett január közepén, ahonnan azóta 6 euró környékére tornázta fel magát.

A mai bejelentés nem mozgatta meg túlságosan az árfolyamot, 0,2 százalékos esést látunk, igaz, alapvetően pozitív piaci hangulatban, azaz a befektetőket nagyon nem sikerült lenyűgözni az átszervezési tervekkel.

TNT Express árfolyama (Amszterdam)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]