Nem hagyják szó nélkül a Deutsche Bank lépését

Vágólapra másolva!
Nem hagyja szó nélkül az S&P, hogy a Deutsche Bank múlt héten jelentős mértékben módosította lefele a 2012-es egész éves eredményét. A közel 400 millió eurós, utólagosan elszámolt költséget a bírósági és egyéb peres ügyek miatt szerepelteti kimutatásaiban a bank. Ez nem kis tétel, az S&P emiatt negatív, akár a leminősítés lehetőségével is együtt járó kilátást fogalmazott meg a bank hosszú távú adósságaira.
Vágólapra másolva!

Negatív kilátást kapcsolt a Deutsche Bank "A+"-os hosszú távú adósságbesorolásához az S&P. A hitelminősítő szerint a folyamatban levő peres ügyek, a szabályozói és makrogazdasági fronton jelentkező kockázatok egyaránt negatív hatást gyakorolhatnak a bank teljesítményére. Bár a Deutsche BAnk tőkehelyzete az utóbbi hónapokban sokat javult a hitelminősítő szerint, az még mindig elmarad a szektortársak esetében megfigyelhető szintektől. A ciprusi események ráadásul növeli a tőke növelését övező kockázatokat.

Az S&P leminősítést is valószínűsítő lépésére azt követően került sor, hogy a bank múlt heti bejelentése szerint közel 400 millió euróval alacsonyabb lesz (vagyis több mint lefeleződik) a tavalyi egész éves eredményük annál, mint amit az előzetes számokban közöltek. A bankközi kamatlábak manipulációs botránya, valamint a jelzálogpiaci származtatott termékek értékesítése körüli felfordulás jelentős perköltségeket rakhat a német bank nyakába, ezért döntött úgy a vezetés, hogy jelentős mértékű céltartalékot képeznek a tavalyi negyedik negyedévre.

Bár az utóbbi napokban a ciprusi események sem igen kedveztek az európai bankrészvényeknek, a Deutsche Bank árfolyamának közel 10 százalékos esésében az eredmény utólagos csökkentése is szerepet játszhat. A kedvezőtlen irányú folyamatoknak még az sem tudott gátat szabni, hogy a bank vezérigazgatója szerint az idei első negyedévben a bank minden szegmensében erős teljesítményt nyújthat.

A Deutsche Bank árfolyama (EUR)