Ártatlan a magyar csodacég - Nagyot ugrott az árfolyam

Vágólapra másolva!
Nagy teher került le a LogMeInről, a magyar alapítású technológiai céget ártatlannak találta a bíróság egy sokéves szabadalmi perben. A cég árfolyama ugyanakkor sokéves mélypontokon mozgott, mivel a profitabilitását nem tudta érdemben növelni az elmúlt két évben.
Vágólapra másolva!

20 százalékot ugrott a LogMeIn árfolyama tegnap, miután kiderült, a bíróság ártatlannak találta legsikeresebb magyar kötődésű technológiai vállakozások között számon tartott társaságot egy még 2005-ben indított szabadalomsértési perben. A vádakat egy kanadai technológiai cég, a 01 Communique fogalmazta meg az egyik leggazdagabb magyar üzletember, Anka Márton révén magyar alapítóval és technológiai vezetővel büszkélkedő LogMeIn ellen.

A LogMeIn specialitása, hogy biztonságos távoli hozzáférést kínál zárt, belső hálózatokhoz, így például a dolgozók akár otthonukból is problémamentesen elérhetik például a vállalati hálózatot és annak tartalmát. Erre a kérdésre több cég is kínál megoldást, a kanadai konkurencia szerint ráadásul a LogMeIn terméke túlságosan is hasonlított az övére. A bíróság szerint viszont nem.

A 2003-ban alapított LogMeIn-t 2009. június 30-án vezették be a Nasdaq-ra 16 dolláros jegyzési ár mellett, de a 2011-es csúcsán 50 dollár közelében is megfordult. Az elmúlt egy évben ugyanakkor az árfolyam meredek esést mutatott, és 45 dollárról többéves mélypontokra, 16 dollár közelébe esett.

A cég eközben az árbevételét ugyan ütemesen tudta növelni, de a profitabilitás 2011 elején megtörni látszik, azóta az üzemi szintű nyereség nem mutat trendszerű növekedést, 1 és 5 millió dollár között ingadozik negyedévente, ami valószínűleg vaskos szerepet játszott az árfolyam szintén ebben az időben mutatott mélyrepülésével.

A LogMeIn árfolyama a tőzsdei bevezetés óta (dollár)