Pezseg az élet az orosz telekomszektorban

Vágólapra másolva!
A svéd Tele2 telekommunikációs vállalt tegnap állapodott meg a VTB bankkal, hogy 3,55 milliárd dollárért értékesíti orosz leányát. A megállapodás ellenére újabb kérője akadt az orosz egységre, az egyik leggazdagabb orosz, Mikhail Fridman 3,6-4 milliárd dollárt sem sajnálna kiadni érte.
Vágólapra másolva!

Előkerült a korábbi udvarló

Európa egyik vezető telekommunikációs vállalata, a svéd Tele2 tegnap egyezett meg az orosz VTB bankkal, hogy 3,55 milliárd dollár fejében eladja orosz leányát. Az ügyletből azonban elképzelhető, hogy mégsem lesz semmi, ugyanis a telekomcégért az egyik leggazdagabb orosz, Mikhail Fridman is bejelentkezett, rálicitálva a pénzintézet ajánlatára. A Fridman érdekeltségi körébe tartozó Alfa Group 3,6-4 milliárd dollárt is hajlandó lenne kifizetni a Tele2 orosz érdekeltségéért.

Fridman teljes egészében készpénzzel fizetne az egységért, ezzel szemben a VTB ajánlata 2,4 milliárd dollárnyi készpénzt és 1,15 milliárd dollárnyi nettó adósság átvállalását tartalmazza. Az orosz milliárdos nem először tárgyal a svéd telekomcéggel a leány megvásárlásáról, ugyanis tavaly már tárgyalóasztalhoz ültek, ahol a Tele2 legnagyobb tulajdonosa, a mintegy 30 százalékos részesedéssel rendelkező Investment AB Kinnevik is részt vette. A felek azonban nem sikerült dűlőre jutniuk, pedig a vevő, elmondása szerint jelentősen magasabb árat kínált az operációért.
A VTB-vel tegnap megkötött tranzakcióból még rendkívüli osztalékfizetésre is futotta volna a Tele2-nek, erre 1,92 milliárd dollárt fordítana a vállalat.

Mi áll az értékesítés hátterében?

A Tele2 azután döntött úgy, hogy elhagyja Oroszországot, miután a tavaly júliusi frekvenciatenderen nem jutott újabb frekvenciasávokhoz. A sikertelen pályázat következtében pedig nem tudja kiépíteni a gyorsabb adatátviteli sebességet biztosító hálózatát, ami az okostelefonok és tabletek növekvő adatforgalma miatt szükséges. Tavaly már Oroszország adta a legnagyobb bevételt a Tele2 piacai közül, megelőzve a hazai piacnak számító Svédországot.

Forrás: [origo]

A Tele2 leánya a negyedik legnagyobb mobilszolgáltatónak számított Oroszországban, jócskán lemaradva a piacvezető három társaságtól, az MTS-től, a MegaFontól és a VimpelComtól.

Forrás: [origo]

Az orosz piacot 12 év után hagyja el a Tele2, a tranzakciót követően pedig 10 országban lesz jelen. A vállalat tájékoztatása szerint az ügylet rövidesen megvalósulhat, ezt követően pedig főbb piacaikra, Svédországra, Norvégiára, Hollandiára és Kazahsztánra koncentrálhatnak.

A Tele2 piaci jelenléte az orosz egység értékesítését követően

Forrás: [origo]

Forrás: Tele2

A Tele2 részvénye pozitívan reagált a felvásárlási hírre, igaz, a 6 százalék plusz mostanra már a felére olvadt.

A Tele2 árfolyama (Stockholm)

Forrás: [origo]