Lesz-e kiút Justin Bieber rémálmából?

Justin Bieber kanadai dalnok, fellépés Madridban
Vágólapra másolva!
Az elmúlt hónapban úgy tűnt, hogy a világ legnépszerűbb tinédzsere kezdi elveszíteni a fonalat. Megvárakoztatott rajongók, megfenyegetett fotósok, leköpött szomszéd jelzik az egyre furcsábban viselkedő Justin Bieber útját, aki szerint viszont ez a felnövéssel együtt jár. Vajon Timberlake, Britney vagy más egykori tinisztár útját követi majd?
Vágólapra másolva!

Túlzás nélkül élete eddigi legnehezebb hónapját hagyja épp maga mögött Justin Bieber. Pedig a március eredetileg egészen más okból kellett volna, hogy nevezetes legyen: az énekesnek pont a hónap első napján volt a tizenkilencedik születésnapja. Ráadásul ezt leszámítva is volt mit ünnepelni: legutóbbi lemezét, a tavaly nyáron megjelent Believe-et érett alkotásként jellemezték a kritikák, míg januárban sikerült lenyomnia Lady Gagát, és neki lett a legtöbb Twitter-követője a világon. Ehhez képest az elmúlt négy hét egy igazi rémálom lett, bírósági üggyel, sértett rajongókkal, ájulással és kellemetlen sztorik egész sorával, melyek után már azt találgatja a popsajtó, hogy vajon Bieber elvesztette-e a fonalat.

Kemény hetem volt

Természetesen maga Bieber is úgy tervezte, hogy a születésnapja a hatalmas buli miatt lesz majd emlékezetes (ne feledjük, hogy a kanadaiak innentől ihatnak alkoholt), be is harangozta a Twitteren, hogy aztán csak másnap jelentkezzen be megint: "A legrosszabb szülinap." Mint később kiderült, a bulinak otthont adó londoni klubba nem engedték be Bieber kiskorú haverjait, ezért az egész társaság szomorúan átvonult egy közeli McDonald'sba, majd végül vissza a szállodába.

Az igazi botrány azonban csak három nappal később jött, amikor az énekes a londoni koncertjét jó másfél órás késéssel kezdte el, ekkor már a zömmel kiskorú rajongók szülei is megjelentek a helyszínen. Néhányan még pfujoltak is, amikor az énekes mindennemű magyarázat nélkül elkezdte a kései műsort, majd elárasztották sirámaikkal a Twittert. Bieber végül csak másnap szólalt meg, mondván, hogy "megbocsáthatatlan", ami történt, de azért gyorsan hozzátette azt is, hogy nem ért egyet azzal, hogy eltorzítják a tényeket, és hogy nem is két órát késett, hanem csak negyven percet, viszont büszke rá, hogy milyen jól sikerült a fellépés.

Forrás: AFP/Curto de la Torre

Újabb három nappal később Bieber elájult a színpadon, ahonnét légzési problémák miatt vitték orvoshoz. Annyira azért nem volt komoly a probléma, hogy kórházba kerüljön, és másnap reggel már jöhetett is az újabb incidens: az énekest a testőreinek kellett lefogniuk, amikor neki akart ugrani az őt kétségtelenül provokáló brit lesifotósoknak, és pechjére a jelenetről készült, őt röhejessé tevő videó is bejárta az internetet. "Kemény hetem volt" - jött a már megszokott twitteres magyarázkodás másnap, ám akkor még Bieber nem tudta, hogy rövidesen le kell mondania az egyik lisszaboni koncertjét, a nem hivatalos hírek szerint azért, mert nem sikerült rá elég jegyet eladni. Mindezek mellett a bulvárlapok futószalagon szállították a sztorikat Bieber fura viselkedéséről (többek között gázálarcban, illetve félmeztelenül mászkált az utcán Londonban), ráadásul még a törpehörcsöge is elpusztult.

Félmeztelenül a lengyel télben

Újabb pár nappal később aztán a lódzi repülőtéren készült róla egy felvétel, amint ismét félmeztelenül mászkált a kemény lengyel télben, végül a legfrissebb hír arról szólt, hogy Biebert a szomszédja jelentette fel testi sértés és fenyegetőzés, sőt, köpködés miatt. Az énekes ugyan csak rövid időre ugrott haza Los Angelesbe, ott azonban egyből bajba került. Az ok egyelőre nem világos: Bieber tábora szerint a szomszéd a sztár távollétében a házában rendezett bulik miatt panaszkodott az énekesnek, a TMZ.com viszont úgy tudja, Bieber felelőtlenül száguldozott a Ferrarijával a csendes környéken, és ezzel bosszantotta fel a szomszédot, majd a vita ez után mérgesedett el annyira, hogy végül rendőrségi ügy legyen belőle.

Forrás: AFP/Getty Images/Chris McKay

Állítólag már a menedzsmentjét is aggasztja az énekes viselkedése, az édesanyja pedig jobb híján csak imádkozni tud érte, mert szerinte a fia már önálló, felnőtt ember. Megszólalt aztán maga Bieber is, aki szerint nem kell nagy jelentőséget tulajdonítani az elmúlt hetek eseményeinek: "Fiatal vagyok, és néha hibákat is elkövetek. Ezek a felnövéssel járó dolgok" - mondta Bieber az Us Weeklynek, hangsúlyozva, hogy ő nem rossz ember, hiába szeretnék sokan, hogy azzá legyen. Mindenesetre kritikus szakaszba lépett a karrierje: a soron következő egy-két év fogja eldönteni, hogy mi lesz Bieberből, miután elkerülhetetlenül véget érnek a tinisztárságot jelentő évek. A tinisztár-jelenség viszont már egyáltalán nem új a popzenében, úgyhogy könnyedén fel lehet vázolni öt jellemző tinisztár-karriert - vajon melyik utat követi majd Justin Bieber?

1. Justin Timberlake, avagy a kiteljesedés

A másik Justin számára a 21. életéve volt a döntő: ekkor határozta el, hogy szakít az addig sikert sikerre halmozó 'N Synckel, és innentől kezdve már nem a tizenkét éves lányoknak akar énekelni. Timberlake-et addig ugyanúgy nem vette komolyan senki, mint most Biebert, hiába ismerte el mindenki a tehetségét. Amikor viszont megjelent az első szólólemeze, már hirtelen nem is számított annyira cikinek, a 2006-os második album idejére már Timberlake lett a nagybetűs, kritika által is elismert popsztár. Most pedig, a hosszú szünet utáni visszatérést követően már végképp nem is emlegeti senki az 'N Syncet, hiszen Justin Timberlake korunk legelismertebb férfi popsztárja.

2. Britney Spears, avagy a változatlanság

A Timberlake-kel egyidős Britney számára viszont nem sok változást jelentett a tinédzserkor elmúlása, ha csak azt nem számítjuk, hogy a húszéves kora után készült számaiban már sokkal nyíltabb szexuális utalások hallhatók. Az énekesnő továbbra is ugyanannak a közönségrétegnek érdekelt, és ugyanazt a szerepet töltötte be, amin nem változtatott az sem, hogy férjhez ment és anya lett. Utólag már nyilvánvaló, hogy csak idő kérdése volt a 2007-es összeomlás, amely után úgy tűnik, össze tudta ugyan szedni magát, de sok különbség nincs a tizenéves és a harmincéves Britney között: mindkettő kislányoknak énekel, egyiknek sincs sok beleszólása a saját karrierjébe, csak a mostanit óhatatlanul is lekörözik a fiatalabb vetélytársak.

3. Ricky Nelson, avagy a lázadás

Míg az ifjú Elvis Presleyt az amerikai közvélemény eleinte veszélyesnek tartotta az ifjúságra nézve, Ricky Nelsonnal nem volt bajuk a szülőknek. A gyerekkora óta tévésztárnak számító Nelson 1957-ben, tizenhat éves korában énekelte el az első slágerét, majd egészen a hatvanas évek elejéig a legnagyobb sztárok egyike volt Amerikában. A huszonegyedik születésnapján azonban az énekes úgy döntött, leszámol a tinisztársággal, és megváltoztatta a nevét Rick Nelsonra. Szegény nem tudta, hogy akit Amerika egyszer Rickyként szeretett meg, az úgy is marad. Miután a Beatlesnek köszönhetően elapadtak az amúgy is egyre ritkább slágerek, Nelson a country rock egyik úttörőjeként zenélt tovább, és utolsó nagy slágerében azt a traumát énekelte meg, amikor a közönség kifütyülte az új számait, mert csak a régi slágerekre volt kíváncsi. Amikor 45 évesen repülőgép-balesetben meghalt, a híradások is csak Rickyt, a tinisztárt gyászolták.

4. Debbie Gibson, avagy az eljelentéktelenedés

A tizenhét éves Debbie Gibson 1988-ban robbant be három megaslágerrel, amelyek attól voltak különlegesek, hogy ő maga írta őket. Egészen húszéves koráig Gibson az egyik legnagyobb sztár volt Amerikában (Európában azért nem szólt akkorát), ám ahogy betöltötte a húszat, drámai gyorsasággal fordított hátat neki a közönség, és hamar el is felejtették. Egy időben még ő is bedobta a névváltoztatást, és a kilencvenes évek végén kiadott pár lemez Deborah Gibson néven, de ez sem keltett feltűnést, mint ahogy az sem, hogy 35 évesen levetkőzött a Playboynak. Furcsa módon eddig még a nosztalgiavonatra sem sikerült felpattannia, ellentétben több kortársával - a jelek szerint Debbie Gibson tényleg csak tiniként volt érdekes.

5. Frankie Lymon, avagy az összeomlás

A legtanulságosabb és egyben a legszomorúbb tinisztár-karrier Frankie Lymoné: a harlemi srác még nem volt tizennégy éves, amikor a Teenagers nevű énekegyüttessel elénekelték legnagyobb slágerüket, a Why Fools Fall In Love-ot 1956 elején. A Frankie Lymon & The Teenagers utána rövid ideig rendkívül népszerű volt, ám miután tizenöt évesen kivált az együttesből, és szólóban folytatta tovább, minden megváltozott. Lymon mutálni kezdett, csengő szopránhangja a múlté lett, ráadásul korán rászokott a heroinra, és el is tűnt a színről. 1968-ban aztán új lemezszerződést kapott, amit az évek óta tiszta Lymon azzal ünnepelt meg, hogy újra belőtte magát heroinnal, és túladagolásban halt meg a nagyanyja fürdőszobájában.