Vágólapra másolva!
Erős éve van a légiipar meghatározó szereplőinek, a részvények árfolyama továbbra is emelkedő pályán található, sőt, az Airbusok gyártója, az EADS új történelmi csúcsot állított fel. Az indikátorok figyelmeztető jeleire persze jó lesz odafigyelni, ugyanis könnyen vége szakadhat a hegymenetnek.
Vágólapra másolva!

EADS: Történelmi csúcsa közelében
(Párizs)

Jelentős emelkedést mutatott be az Airbus repülőket gyártó EADS, ha az árfolyamnak sikerül átlépni a 42,6 eurót (100 százalékos Fibonacci), akkor nagyobb tér nyílhat a 49,5 eurós szintig. Pozitívnak értékelhető, hogy az emelkedő trend többször is megfogta az árfolyam zuhanását.

Amennyiben letörné az emelkedő trendet az árfolyam, akkor egyből támaszként funkcionálhat az 50 napos mozgóátlag, valamint a 76,4-es Fibonacci szint is 38 eurónál. Ha tovább süllyedne a részvény, akkor a 61,8-as, valamint az 50-es Fibonacci szint lehet támasz, 35,6, illetve 33,5 eurónál. Kedvezőtlen képet festenek az indikátorok, az RSI csökkenő trendje, valamint az MACD napokban bemutatott eladási jelzése aggodalomra adhat okot.

Forrás: [origo]

SAFRAN: Emelkedő csatornában tör előre
(Párizs)

Emelkedő csatornában mozog a francia parketten forgó repülőgépalkatrész-gyártó, a Safran árfolyama. A részvény a napokban többször visszapattant a csatorna tetejéről, azonban az 50 napos mozgóátlag kitűnő támaszként szolgál az elmúlt hónapokban. Ha a jelenleg 35 eurónál járó árfolyam kitörne a csatornából, akkor egészen 42 euróig is szárnyalhatna, ami a korábbi csatornamagasság eltolásából adódik.

Divergencia látható az RSI indikátor és az árfolyam között, azaz amíg az RSI csökkenő trendben mozog, addig az árfolyam nem mutat határozott gyengülést. Mindez az emelkedő trend fordulatát jelezheti előre. Ha elesne az 50 napos mozgóátlag, akkor a csatorna alja, 32 eurónál lehetne menedék, valamint kicsivel ez alatt, a 31 eurónál található 200 napos mozgóátlag.

Forrás: [origo]

BOEING: Szünetelhet a megindulás
(NYSE)

Lendületesen indult meg márciusban az emelkedő pályán a Boeing. A papír egyre közelebb van a 88 dolláros ellenálláshoz, amin ha sikeresen átjut, akkor egészen 95 dollár közelébe is elrepülhet a papír.

Ha a túl gyors megindulás után inkább korrekcióba kezdene a részvény, akkor első körben a 80 dollárnál húzódó szint lehet támasz, majd 78 dollárnál a korábbi csúcsok és az 50 napos mozgóátlag alkotta szint. Az esés mellett szóló érv az RSI csökkenő trendjének a kezdete, illetve az MACD eladási jelzése.

Forrás: [origo]

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.

Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.

A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.

Mi az az MACD?

Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.

Mi az RSI?

Az RSI az angol Relative Strenght Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.

Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.

Az RSI indikátor esetében gyakran vizsgálják a technikai elemzők, hogy az árfolyammal együtt mozog-e, vagy más utakon jár. Ha az árfolyam új lokális csúcsot ér el, de az indikátor a korábbi lokális csúcstól alacsonyabb szinten ér el csúcsot, akkor divergenciáról beszélünk, ami sokszor trendfordító szokott lenni.