Szárnyalt az amerikai biotech szektor

Vágólapra másolva!
Nagy nap volt a csütörtök az amerikai biotechnológiai szektor vállalatainak, ugyanis négy cégnek is sikerült történelmi csúcson zárnia a hetet, egy komolyabb hegymenetet produkálva. Emellett az iparág alakulását leképező tőzsdén kereskedett alapok, azaz az ETF-ek is nagy emelkedést mutattak.
Vágólapra másolva!

Nagy hegymenet volt a biotechnológiai szektorban

Négy nagy biotechnológiai társaság ütött új mindenkori csúcsot a csütörtöki kereskedés során, közülük háromnak sikerült is újdonsült rekordjukon zárni a hosszú hétvége előtt. Habár egyetlen egy elemzői kommentár sem jelez emelkedő trendet a szektorban mégis az látható, hogy az iparág tovább növekedhet az elkövetkezendő időszakban is.

A cégek közül a leginkább a Biogen Idec lőtt ki több mint 5 százalékkal, miután az Amerikai Gyógyszerfelügyelet (FDA) jóváhagyta egyik idegrendszeri gyógyszerének, a Tecfiderának a forgalmazását. Még szerdán délután érkezett a hír az engedélyezésről, amire az utolsó fél órában egy 3 százalékos ugrást produkált a részvény. A hegymenetet az is segítette, hogy a Moody's pozitív kilátást rendelt a vállalat adósságtörlesztéséhez.

A Celgene-nek is sikerült 2,4 százalékkal feljebb kerülnie a hét utolsó kereskedési napján, miután a TechNavio tanácsadó cég az egyik legfontosabb szereplőnek nevezte a társaságot a leukémiás gyógyszerek nagy növekedést mutató globális piacán.

A Gilead Sciences csütörtökön is tovább folytatta kedden megkezdett nekilódulását. A társaság a hét elején jelentette be, hogy változtatások nélkül tudja tovább folytatni hepatitis C elleni kezelésének tesztelését, amelyben több gyógyszer hatóanyagának kombinációjával kísérletezik. A befektetők meglehetősen pozitívan értékelték ezt a bejelentést, hiszen hétfőn még 44,98 dolláron állt az árfolyam, míg csütörtökön már 48 dollár felett zárt a papír, közel 9 százalékos felértékelődést mutatva a héten.

A negyedik csúcsra ugró biotech cég pedig az Amgen volt, amely 2,4 százalékkal emelkedett és először sikerült áttörnie a 100 dolláros szintet.

Forrás: [origo]

A biotech ETF-ek is jól szerepeltek

Tekintet nélkül arra, hogy ez a teljesítmény a véletlen műve volt-e vagy sem, a hírek négy biotechnológiai ETF teljesítményét is felfelé húzták.

Mi az az ETF?

Az ETF a tőzsdén kereskedett befektetési alap angol nevének rövidítése. Az ETF-ek olyan befektetési alapok, amelyeknek befektetési jegyeit bevezetik tőzsdére, így a részvényekkel megegyező módon lehet adni-venni az alapot. Az ETF-ek általában indexkövető alapok, azaz egy előre meghatározott részvényindek összetételét képezik le pontosan, így egy tranzakcióval megvásárolhatóvá téve az egyébként nehézkesen előállítható nagy részvényportfóliókat.



Kettő közülük, az iShares Nasdaq Biotechnology Index Fund és a First Trust Amex Biotechnology Index Fund is mindenkori csúcsára ért, de két másik társuk is közel zártak rekordértékükhöz.

Forrás: [origo]