Vágólapra másolva!
Ezen a héten is utánajártunk, hogy melyik részvény bizonyult a német DAX index legerősebb komponensének. A hét sztrárpapírja a Henkel 2,6 százalékos emelkedésével, míg a DAX eközben 1,5 százalékot esett a ciprusi események nyomán bizonytalanná vált európai hangulatban. 
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hét legerősebb részvényét keresve ezúttal a Henkel került a látómezőnkbe. A mindenki számára ismerős nevű vegyipari cég történelmi csúcsokon mozog, ráadásul a ciprusi mizériában sem igazán billent meg, látványosan tartotta magát. Ez a tetszetős erő arra utal, érdemes megnézni, mi is a helyzet pontosan a részvénnyel.

Hogyan keressük a vonzó részvényeket?

Számtalan technikai alapú részvényválasztási stratégia létezik. Most használt módszerünk alapja, hogy nagyon sokszor érdemes a legjobban teljesítő részvényeket figyelni, és ezekben megtalálni az optimális belépési szinteket. A DAX indexben szereplő részvények utolsó 5 kereskedési napját vizsgáljuk. Árfolyammozgásuk alapján az elmúlt héten a legnagyobb emelkedést felmutató vállalatok közül szemezgetünk, bízva abban, hogy a piac felülteljesítése nem véletlen és ez a tendencia továbbra is megmarad. Természetesen szigorúan kezelve a veszteséget behatároló szinteket is.



A Henkel 2012-ben 5,8 százalékkal 16,51 milliárd euróra növelte árbevételét, ráadásul mindhárom üzletágában, a háztartási vegyszerek, a ragasztók és a kozmetikai cikkek területén egyaránt volt forgalomnövekedés.Az adózás utáni eredmény 1,51 milliárd eurót tett ki, szemben az előző évi 1,161 milliárd euróval, ami 30%-s növekedés. A kedvező adatok alapján a törzsrészvényekre 0,93 euró osztalék kifizetését tervezi a cég, és 2013-ra 3-5 százalékos árbevétel-növekedésre számít.

Az eredmény hatására több elemző is megerősítette kedvező ajánlását. A Nomura "Vétel" ajánlását, és 74 eurós célárát, a Commerzbank szintén "Vétel" ajánlását és 78 eurós célárát.

A fundamentumok után nézzük meg, hogy technikailag hogyan viselkedik a részvény.A Henkel a DAX index egyik legjobban teljesítő, vezető részvénye. 2011 szeptemberétől kezdődött az emelkedő trendcsatorna, mely napjainkig tart, s melyből a kedvező hírek hatására kitört az árfolyam, és múlt hétvégén történelmi csúcsot ért el. A hosszú távú emelkedőtrend, melyet a kék vonal jelez, nincs veszélyben. Sok teendő nincs, a stop szinteket folyamatosan igazítani kell, az emelkedés meredekségét követve.

A Henkel árfolyama (euró - heti grafikon)

A napi grafikont megfigyelve viszont már érdekesebb fejlemények kezdenek kibontakozni. A charton jól látható, hogy a középtávon kereskedők elkezdhetnek izgulni, mert a meredek emelkedő trendvonalat megközelítette az árfolyam. Ennek áttörése esetén valószinűsíthetően egy korrekció fog megindulni az árfolyam lemorzsolódásával. A következő napokban fokozott figyelemmel kell követni, és az eladási jelzés esetén zárni a pozíciókat.

A Henkel árfolyama (euró - napi grafikon)