Lavina sodort el sítúrázókat

símelléklet, lavina, hógörgeteg
Vágólapra másolva!
Három síelő meghalt, egy pedig eltűnt hétfő délután a dél-tiroli Vinschgau (olaszul Val Venosta) környékén, miután lavina sodorta el őket.
Vágólapra másolva!

Német és olasz síelők egy nagyobb csoportja Dél-Tirol nyugati részén, a 3200 méter fölé magasodó Schöntaufspitze csúcs környékén ereszkedett le a hegyoldalon, amikor a lavina elsodorta őket. A lezúduló hó négy síelőt maga alá temetett. Három szerencsétlenül jártat - feltehetően két olasz és egy német állampolgárt - megtaláltak ugyan a társaik és a mentőalakulatok, de már későn érkezett a segítség, mindhárom síelő meghalt. Egy negyedik túrázót még keresnek, a környéken számos mentőalakulatot és több helikoptert is riasztottak.

A térségben sok volt a frissen hullott hó, és a sítúrázók feltehetően maguk okozták a lavinát, mégpedig olyan vidéken, ahol a lavinaveszélyt jelző ötös beosztású skála szerinti hármas riasztás volt érvényben.

Múlt kedden már két síelőt megölt egy lavina Dél-Tirolban, és vasárnap az olasz Piemontban egy ember meghalt, egy pedig megsebesült egy hógörgetegben.