Vágólapra másolva!
79,2 százalékra emelkedett az államadósság nagysága a GDP-hez mérten 2012 negyedik negyedévben, derül ki a Magyar Nemzeti Bank közleményéből. Az államháztartás nettó finanszírozási képesssége -2,1 százalékos volt a magán-nyugdíjpénztári kilépések és a végtörlesztés miatti tőketranszfer hatása nélkül. Eközben a KSH adatai szerint a tavaly az államháztartás hiánya 2 százalék volt, ami jóval alacsonyabb az előzetesen várt 2,7 százaléknál. Az IMF szerint azonban a deficit idén és jövőre is 3 százalék fölött lehet, amivel hazánk nem tudna kikerülni a túlzott deficiteljárás alól.
Vágólapra másolva!

Emelkedett az államadósság

A Magyar Nemzeti Bank a nemzetgazdaság pénzügyi számláinak adatairól szóló sajtóközleménye szerint az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett adóssága 2012 negyedik negyedév végén a GDP 79,2 százaléka volt. Ez ugyan kedvezőbb mint a 2010 év végi 83,6 százalékos érték, de egyaránt meghaladja a 2012 második és harmadik negyedévi értékeket, ami elsősorban a forint árfolyam gyengülésének tudható be.

Forrás: [origo]

A kormány már 2010-től folyamatosan azt kommunikálja, hogy elkötelezett az államadósság folyamatos csökkentése mellett, de ezt csak azzal tudta elérni, hogy a magánnyugdíj-pénztárakat államosította. A tavalyi negyedik negyedéves változásból az tűnik ki, hogy a csökkenési folyamat megállt a gyengülő hazai deviza miatt.

Az államháztartás finanszírozási képessége javul

Az államháztartás nettó finanszírozási képessége 2012-ben a GDP -2,1 százaléka volt, ami a négy negyedéves nettó finanszírozási képességet fejezi ki a jelentősebb magán-nyugdíjpénztári kilépések és a végtörlesztés miatti tőketranszfer hatása nélkül.

Forrás: [origo]

Az IMF pénteken közölt jelentése szerint idén és jövőre sem sikerül 3 százalék alatt tartani a hiányt, 2013-ban 3,2, míg 2014-ben 3,5 százalék lehet a deficit, így hazánknak továbbra sem sikerülne kikerülnie a túlzott deficiteljárás alól. Az IMF szerint a gazdaság tovább fog csökkenni, amiben a kedvezőtlen nemzetközi folyamatokon túl a kormány rossz gazdaságpolitikája is szerepet játszik. A KSH uniónak küldött jelentése szerint tavaly 2 százalékos hiánnyal zárt a költségvetés, ezzel hazánk deficitje jóval kisebb lett, mint a legutóbbi 2,7 százalékos cél. Idén is 2,7 százalékos deficitet vár a kormány.