Gigantikus beruházásra készül az olajmamut

Vágólapra másolva!
Az Exxon Mobil és a BHP Billiton a világ legnagyobb vízen lévő cseppfolyós földgáz előállító üzemét készül létrehozni Ausztrália partjainál. A költségek akár közel 25 milliárd dollárt is kitehetnek, igaz, a beruházásról a végső döntést csak 2014-2015-ben hozhatja meg a két óriás.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb kapitalizációval rendelkező olajcége, az Exxon Mobil és a világ legnagyobb bányacége, a BHP Billiton méretükhöz méltó óriásprojektre készülnek. A két vállalat Ausztrália partjai mellett tervezi létrehozni a Föld legnagyobb vízen lévő cseppfolyós földgáz (LNG) előállítására alkalmas üzemét. A tervek szerint 5 focipálya nagyságú lehet az egység, melynek beruházási költsége 24,5 milliárd dollár is lehet a Reuters számításai szerint.

A Royal Dutch Shell korábban hasonló projektet jelentett be Ausztráliában, melynek kapacitása fele akkora lenne, mint az Exxon és a BHP által tervezett egység. A Shell 10,8-12,6 milliárd dolláros költséggel kalkulál.

Ha sikerül megépíteni az üzemet, akkor Ausztrália jelenlegi LNG előállító kapacitását 30 százalékkal megnövelheti az egység. Nagyjából 6-7 millió tonna cseppfolyós földgázt hozhatnak létre a projekt révén évente. Ez a teljesítmény egy hónapra elegendő földgázzal láthatná el Japánt, a világ egyik legnagyobb LNG importőrét.

A végső befektetési döntést 2014-2015-ben hozhatja meg a BHP Billiton és az Exxon Mobil.

Forrás: [origo]

Ambiciózus célokat tűzött ki Ausztrália

Ausztrália komoly célokat dédelget a cseppfolyós földgáz piacán, a terveik szerint az évtized végére a világ legnagyobb LNG előállító országává akarnak válni, megelőzve a mostani éllovas Katart. Jelenleg 190 milliárd dollár értékű projekt megvalósítása zajlik az országban. Ugyanakkor számos üzem esetében komoly költség megugrásokat lehet látni, 15-40 százalékkal kerülnek többe a beruházások, mint ahogyan azt gondolták a vállalatok, ráadásul szakemberből sincs elég.

A Fitch minősítő úgy véli, az ausztrál LNG szektor nem tud olyan gyorsan nőni, ahogyan arra sokan számítanak, mivel az Kelet-Afrikában és Észak-Amerikában is egyre nagyobb teret kaphat a cseppfolyós földgáz.

Forrás: [origo]