Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) nyomására Lance Armstrong, a kerékpársport egyik legnagyobb egyénisége, egyben a sportág legnagyobb doppingbotrányának főszereplője lemondta részvételét azon a texasi úszóversenyen, amelyen visszatért volna az élsportba.

A 41 éves amerikai sztár szóvivője szerdán jelentette be, hogy a hét Tour de France-győzelmétől megfosztott Armstrong a 40-44 évesek korosztályban három távon áll rajtkőre a lakhelyén, Austinban sorra kerülő hétvégi viadalon.

A FINA csütörtökön levelet küldött a szervezőnek, az amerikai szenior úszókat támogató USMS-nek, hogy az eseményre a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szabályai vonatkoznak, továbbá kiemelte, hogy Armstrong életre szóló eltiltást kapott. Ennek hatására Armstrong visszalépett.

Az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) tavaly augusztusban életre szóló eltiltással sújtotta a sportolót, aki aztán idén januárban, az Oprah Winfreynek adott tévéinterjújában elismerte, hogy hosszú évekig doppingolt.

A USMS szerint az 1998 után elért valamennyi eredményétől, így hét Tour-győzelmétől és a 2000-es sydneyi olimpián szerzett bronzérmétől egyaránt megfosztott, minden profi sportversenytől eltiltott kerékpáros teljes joggal indulhatott volna az eseményen.