Vágólapra másolva!
8 százalékot ugrott tegnap a Telecom Italia árfolyama, miután sajtóinformációk szerint a legnagyobb olasz telekommunikációs cég mobil leánya a negyedikszámú szereplővel egyesülne. Ezzel a szolgáltatók száma háromra csökkenne, amit pozitívan fogadtak a piaci szereplők. Hasonló folyamat játszódik le Amerikában, és Európában is, hazánk azonban kivételnek számít, ugyanis a kormány a jelenlegi három szereplőről négyre kívánja növelni a szolgáltatók számát.
Vágólapra másolva!

A mobil szegmensben terjeszkedne a legnagyobb olasz telekommunikációs cég, a Telecom Italia a Bloomberg forrásai szerint. Két a tűzhöz közel álló, de meg nem nevezett személy szerint a társaság menedzsmentje megfontolná, hogy felvásárolja, esetleg összeolvassza mobil egységét a negyedikszámú szereplővel, a hongkongi Hutchinson Whampoa Ltd. leányával, a H3G-vel. A tranzakcióról a végső döntést április 11-én hozhatja meg a vezetés.

A lehetséges egyesüléssel a legnagyobb olasz mobilszolgáltató, a Telecom Italia tovább erősíthetné pozícióiját a második- és harmadikszámú Vodafone-nal és Winddel (az orosz VimpelCom leánya) szemben. A telekomóriás szeptember végén 35 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett a helyi telekommunikációs hatóság, az Agcom adatai szerint, ehhez további 10,4 százaléknyi adódna hozzá, ha sikerülne bekebeleznie a H3G-t.

A HSBC elemzője szerint logikus lépésnek tűnik a konszolidáció az olasz mobilpiacon, a szereplők számának csökkenése értéket teremthet mindegyik szolgáltatónak. Kézenfekvő választásnak tűnik a Telecom Italia választása, ugyanis amíg a saját mobil bevételei tavaly 5,8 százalékkal, 6,6 milliárd euróra csökkentek, addig a H3G értékesítése 10 százalékkal 1,97 milliárd euróra hízott. Ezen kívül utóbbi kamat, adó, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 3 százalékkal, 264 millió euróra növekedett.

Habár a sajtó által megszellőzetett összeolvadást a Telecom Italia és a H3G részéről sem kívánták kommentálni, előbbi árfolyama közel 8 százalékos emelkedéssel fejezte be a tegnapi kereskedést, igaz, ennek egy részét ma már korrigálta a telekompapír.

A Telecom Italia árfolyama (Milánó)

Forrás: [origo]

Nem egyedülálló a szereplők összeolvadása a telekomszektorban

Hasonló konszolidációs folyamat figyelhető meg Amerikában is, ahol a T-Mobile USA egyesülne a MetroPCS-szel, az ügylet végére azonban egyelőre még nem került pont. Szintén csökkenhet a szereplők száma Oroszországban, ahol a VTB már megegyezett a svéd Tele2 helyi egységének megvásárlásáról, ennek ellenére újabb kérők akadtak magasabb vételárral.

Hazánkban éppen az olasszal ellentétes folyamatok figyelhető meg, ugyanis a jelenlegi háromszereplős piacot a kormány egy újabb szolgáltatóval szeretné bővíteni, ezzel fokozva a versenyt. Ennek véghezvitelére több megoldás is felmerült, egy állami mobilszolgáltató, az MPVI felállítása mellett sajtóértesülések szerint a Vodafone hazai egységének megvétele is opció volt, igaz, utóbbit később cáfoltak.