Vágólapra másolva!
A Real Madridot már többször is megvádolták, hogy rendszeresen állami segítséget kap, de ezt eddig egyszer sem sikerült bizonyítani hivatalosan. Most az Európai Bizottság indított vizsgálatot egy, a klub és a városi önkormányzat közötti kétes ingatlanügyben.

A spanyol Primera División klubjainak többsége jelentős adóssággal küzd, és ez alól még a Real Madrid és az FC Barcelona sem jelent kivételt - annak ellenére, hogy mind a két egyesületnek jelentősek a bevételei.

A madridiak esetében mindez ráadásul nem újdonság, hiszen az egyesület az előző évtized elején is hasonló problémákkal küzdött, és akkor edzőközpontjának értékesítésével menekült meg. A kétes adásvételt már akkor is vizsgálták, de nem találtak semmi törvénybe ütközőt - most viszont megint előkerült a telekügy, és immár az Európai Bizottság előtt.

Tiltott állami beavatkozás

Az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatósága nem csak a Real Madridnál folytat vizsgálatot: több holland egyesületnél is felmerült, hogy az önkormányzat segítségével kapott olyan támogatást, amely kimeríti a tiltott állami beavatkozás fogalmát, mivel torzítja a versenyt.

Március elején a NEC Nijmegen, a MVV Maastricht, a Willem II, a PSV Eindhoven és az FC Den Bosch esetében felmerült a vád, hogy a helyi önkormányzat nem egészen tiszta ingatlanügyletekkel nyújtott segítséget a futballkluboknak: a PSV-től például 48,4 millió euróért vettek meg földterületet, amelye aztán rögtön vissza is adtak használatra.

"A professzionális klubokat megfelelően kell irányítani, és nem kérhetnek segítséget az adófizetőktől, amikor pénzügyi problémáik vannak" - mondta akkor az Európai Bizottság spanyol alelnöke, Joaquín Almunia. Almunia szóvivője, Antoine Colombani a napokban pedig elismerte, hogy a Real Madrid esetében hasonló vizsgálat zajlik, mint a holland kluboknál - bár itt még nem dőlt el, hogy nyomozást indítsanak, akárcsak Hollandiában.

De már önmagában az a tény, hogy ez Európai Bizottságnál felmerült a madridiak érintettsége egy ilyen ügyben, elég muníciót ad a Reallal nem szimpatizáló drukkereknek arra, hogy ismét azzal vádolják a klubot, hogy csak állami segítséggel képes versenyezni ellenfeleivel. Bizonyos szempontból régi lemezről van szó, és a mostani ügy összefügg a Florentino Pérez első elnökké választását követő, a nagy sztárok begyűjtését megalapozó biznisszel.

Egymillió eurós telek 22,7 millióért

Amikor a korábban építési vállalkozóként és üzletemberként ismert és elismert Pérez 2000-ben megnyerte a Real elnökválasztását, akkor az egyesület adósságállományát 46 milliárd pezetára, akkori értékén 230 millió dollárra becsülték. Ennek nagy részét úgy sikerült eltüntetni, hogy a klub értékesítette azt a földterületet, amelyen az edzőközpontja, a Ciudad de Deportiva állt.

A gyakran felmerülő vádakkal ellentétben ezt nem a spanyol állam vagy a madridi önkormányzat vette meg, de utóbbinak a segítségére azért nagy szükség volt, mert az értékesítéshez az kellett, hogy az ingatlan engedély kapjon az üzleti felhasználásra - és ezt az önkormányzat szavazta meg 2000-ben, azzal a feltétellel, hogy egy része az övé lesz.

Miután ez megtörtént, a Real és az önkormányzat közösen négy vállalatnak adta el a földterületet, ahol ma már négy felhőkarcoló áll - az úgynevezett Négy Torony Üzleti Negyed. A madridiak ebből az üzletből mintegy 480 millió eurós bevételhez jutottak, és bár az Európai Unió civil bejelentéseket követően vizsgálatot indított, nem talált semmi törvénybe ütközőt.

Ami a mostani vizsgálatot illeti, annak kezdete még a Pérez előtti időszakra tehető. Még Lorenzo Sanz elnöksége idején,1996-ban a városi önkormányzat 27 millió eurónak megfelelő összegért megvette a Ciudad de Deportiva egy részét, és a vételár felét ingatlanokkal egyenlítette ki két évvel később. Az egyik ilyen ingatlan a Las Tablas városrészben található, 70 ezer négyzetméteres terület volt, amelyet akkor mindössze 421 ezer euróra értékeltek.

Ezzel nem is lett volna semmi probléma, azonban az önkormányzat 2011-ben, vagyis 13 esztendővel később "rájött", hogy a terület valójában magántulajdon, vagyis nem adhatja oda a klubnak, így a Realnak kompenzáció jár. És itt jött a csavar: az önkormányzat az 1998-ban még csak 421 ezer eurót érő földterületet immár 22,7 millió euróra, vagyis a korábbi összeg 54-szeresére értékelte. Az ingatlant csak sportberuházásra lehet felhasználni, így a szakértők szerint maximum egymillió eurót érhet.

Micsoda véletlen!

A szóban forgó 22,7 millió eurót az önkormányzat persze nem készpénzben fizette ki, hanem újabb ingatlanokban - ezek között van, amelyik a jelenlegi edzőközpont, a Valdebebas mellett található, és olyan is, amely a Santiago Bernabéu Stadion közelében van. Mindez éppen kapóra jött a Realnak illetve Péreznek, aki azt tervezi, hogy felújítja és modernizálja a Bernabéut.

Az angol The Independent értesülései szerint az Európai Bizottság 2011 decemberében indította meg a vizsgálatot, és a jelenlegi ügyrend szerint egy éve lett volna arra, hogy befejezze - azonban meghosszabbíthatja az eljárást, amíg meg nem kapja a kellő információkat. Jelenleg alighanem éppen ez a folyamat zajlik, és a közvélemény szinte semmit nem tudott róla, amíg Almunia meg nem említette.

A brit lap egyébként tájékoztatást kért a Realtól az üggyel kapcsolatban, és ezt a választ kapta: "A szóban forgó ingatlan értéke az eltelt több mint egy évtized, a környék urbanizációja és az ingatlanárak általános növekedése miatt lett magasabb. A földterület értékelését pedig a helyi önkormányzat teljesen független testületként hajtotta végre".

www.globalsoccerapp.com