AMD processzorokkal jön majd az új Xbox

Vágólapra másolva!
AMD processzorokra vált a Microsoft Xbox játékkonzoljában, sajtóértesülések szerint. A hírre az AMD árfolyama 13 százalékkal ugrott a hétfői kereskedésben, ma már korrekció látható a cég papírjainál, 4 százalékkal csökken az árfolyam. A Microsoft a keddi kereskedés során eddig 1,8 százalékkal drágult.
Vágólapra másolva!

A Microsoft AMD processzorokat fog használni következő generációs Xbox játékkonzoljában, nyilatkozta a Bloombergnek egy neve elhallgatását kérő forrás, mivel a tervek még nem nyilvánosak. A Microsoft az IBM processzort cseréli le, ami azt is jelenti majd, hogy a jelenlegi Xbox játékok nem lesznek kompatibilisek az újakkal. Ugyanakkor egyik fél sem kívánta kommentálni az értesüléseket.

A Microsoft váltása jókor jön az AMD-nek, aki egyébként már az idén év végén érkező Sony PlayStation 4-eséhez is gyárt chipeket, mivel ezáltal még nagyobb részesedést hasíthat ki a 67 milliárd dollár értékű videojáték piacból, ezzel csökkentve a zsugorodó PC-üzletágtól való függőségét. Rory Read vezérigazgató stratégiája, hogy csökkentse a szűkülő személyi számítógép piacok jelentőségét a cég életében. A cél, hogy a bevétel több mint 20 százaléka származzon a PC-ken kívüli területről a negyedik negyedévre.

Forrás: [origo]

A Microsoft pedig azért is profitálhat a megállapodásból, mert a játékfejlesztőknek is könnyebb lesz a PC-kre és mobilokra szánt játékokat átültetni az Xboxra is, ezáltal csökkenthetik költségeiket, így optimista esetben több Xbox kompatibilis játék jelenhet meg.

A Microsoft korábban úgy tervezte, hogy áprilisban mutatja be újgenerációs Xboxát, de ezt valószínűleg elhalasztja és csak május vagy június környékén jelenik meg vele a piacokon. Mivel a karácsonyi szezonban nem tud már kijönni vélhetően új Xboxszal a Microsoft, így nincs feltétlenül értelme rohanni a konzol piacra dobásával, bár ha sokáig halasztják, akkor a versenytársak előnyre tehetnek szert.

A másik nagy vetélytárs Nintendonak nem megy úgy, ahogyan azt a cégnél tervezték, ugyanis a legújabb Wii-ből kevesebb fogy. Még januárban mondta el a társaság, hogy 4 millió darab készülék eladását várják a március 31-én végződő üzleti évben, ami jóval kevesebb, mint a tervezett 5,5 millió darab.

A hagyományos játékkonzol gyártók egyre nagyobb versennyel szembesülnek, és már nemcsak az olcsóbb készülékeket kínáló cégek jelentik a veszélyt, hanem a változó játéktrendek miatt a tabletek gyártói is. Tavaly az amerikai kiskereskedelemben értékesített videojátékok eladása 21 százalékkal zuhant 8,9 milliárd dollárra, míg az internetről PC-re vagy mobilra letöltött játékok bevétele 16 százalékkal emelkedett 5,9 milliárd dollárra.

Az AMD árfolyama a hírekre hétfőn 13 százalékkal lőtt ki, ma azonban korrigál a részvény, és 4 százalékkal csökken. A Microsoft 1,8 százalékkal emelkedik ma.

Az AMD árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]

A Microsoft árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]