Vágólapra másolva!
Eladhatja a Telecom Italia távközlési cégben meglévő részesedését a spanyol Telefónica, miután az olasz cég szorosabbra fűzheti kapcsolatát a hongkongi Hutchinson telekomcéggel. A Telefónica még 2007-ben vált az olasz szektortárs tulajdonosává helyi bankokkal karöltve, befektetésükön azonban azóta igen sokat veszítettek, miután az árfolyam mintegy 75 százalékot zuhant ezalatt.
Vágólapra másolva!

Jelentős veszteséggel járt a befektetés a tulajdonosoknak

A legnagyobb spanyol telekommunikációs cég, a Telefónica hat év után megválna a Telecom Italiaban meglévő 10,5 százalékos közvetlen részesedésétől - írja a Bloomberg az ügylethez közel álló forrásokra hivatkozva. A 2007-ben történt bevásárláson eddig mintegy 1 milliárd eurós vesztesége keletkezett a spanyol vállaltnak, csomagjának piaci értéke jelenleg mintegy 1,2 milliárd euróra tehető.

Jelenleg a Telco holdingtársaság számít a Telecom Italia legnagyobb tulajdonosának 22,4 százalékos pakkjával, melyet a Telefónica a Generalival, a Mediobancaval és - a CIB anyabankjával - az Intesa Sanpaoloval együtt birtokol. A részesedés közvetlenül nagyrészt a Telefónicahoz köthető, ugyanis a spanyol cég a Telco 46,18 százalékát tulajdonolja. A lehetséges eszközértékesítés kommentálását mind a négy vállalat részéről elutasították.

Forrás: [origo]

A holdingtársaság tulajdonosai legutóbb februárban hajtott végre nagyobb leírást a Telecom Italiaban meglévő részesedésükön, a 1,5 eurón nyilvántartott részvényeket már csak 1,2 eurón tartják nyílván, ez azonban, még mindig duplája a jelenlegi piaci árfolyamnak.

Az új kérő miatt távozhat a Telefónica

A Telefónica kilépése logikusnak tűnne, hiszen a múlt héten olyan sajtóinformációk láttak napvilágot, miszerint a telecom Italia a hongkongi Hutchinson Whampoa Ltd. leányával, a H3G-vel fűzné szorosabbra a kapcsolatot. A hírek arról szóltak, hogy erről holnap hozhatnak döntést a felek. A Bloomberg beszámolója szerint az olasz Il Messaggero napilap arról számolt be, hogy a Hutchinson 29,9 százalékos részesedést vásárolna a Telecom Italiaban, legfeljebb 1,2 eurós részvényenkénti árfolyamon.

A Telefónica részéről szerepet játszhat az értékesítésben a hatalmas adósságállomány csökkentése is, aminek megoldására időről időre felmerül egyes leányok értékesítése. Eddig úgy tűnt, hogy erre a cseh, az ír, illetve a latin-amerikai egység pályázik a legnagyobb sikerrel a China Unicom mellett.

A Telecom Italia árfolyama a Telco 2007-es tulajdonszerzése óta mintegy negyedére esett vissza, ma pedig további 1 százalékos csökkenést mutat a tegnapi záróárhoz képest.

A Telecom Italia havi grafikonja (Milánó)

Forrás: [origo]